Τελευταία Νέα:

«Η Κυβέρνηση στη μια τσέπη του παραγωγού βάζει τα χρήματα και από την άλλη τα βγάζει»

Στις 26 Οκτωβρίου 2021 πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων) η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης η οποία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά 63 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι αγρότες όμως δεν πρόλαβαν να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις επιδοτήσεις, αφού, αμέσως μετά την πίστωση της  προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε παρακράτηση του 70% του ασφαλίστρου, παίρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις το σύνολο ή ακόμη και μεγαλύτερο ποσό από  την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δημιουργώντας μάλιστα κατ’ αυτόν τον τρόπο και πρόβλημα ρευστότητας για τις τρέχουσες ανάγκες της καθημερινότητας των αγροτών. Δηλαδή η Κυβέρνηση στη μια τσέπη του παραγωγού βάζει τα χρήματα και από την άλλη τα βγάζει.

Σήμερα, αφού κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να «γεμίσει» τα ταμεία του ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην καταβολή των πολυπόθητων προκαταβολών για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί στην καλλιέργεια του κερασιού από τους παγετούς της περασμένης Άνοιξης. Αποζημιώσεις που «θεωρητικά μόνο» ανέρχονται στο 50% της αποζημίωσης επί του τελικού πορίσματος, που δικαιούται ο κάθε παραγωγός, αφού την ίδια στιγμή έχει αφαιρεθεί από το ποσό αυτό ό,τι προκαταβολή είχε εντωμεταξύ πάρει ο παραγωγός και για άλλα είδη (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ).  Δηλαδή αν κάποιος δικαιούται να πάρει αποζημίωση για τα κεράσια του 1000 ευρώ, η προκαταβολή είναι τα μισά δηλαδή 500 ευρώ. Αν έχει πάρει όμως προκαταβολή για ροδάκινα, βερίκοκα κλπ, αυτή θα αφαιρεθεί από τα 500 ευρώ και θα πάρει τελικά τη διαφορά ή τίποτα.

Κατά συνέπεια, ο ΕΛΓΑ προέβη σήμερα σε συμψηφισμό των προκαταβολών για τα κεράσια με όλες τις προκαταβολές που ενδεχομένως έχει πάρει ο παραγωγός για άλλα είδη  (όπως ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ).  Επομένως, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα 3.473.186,06 ευρώ που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ ότι έδωσε σήμερα  στους αγρότες της Πέλλας είναι μόνο στα χαρτιά.

Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να απαντήσει:

-          Τι έγιναν οι αποζημιώσεις που θα αφορούσαν στο 100% της ζημιάς;

-          Και το κυριότερο, τι μπήκε τελικά στην τσέπη του αγρότη;

Σε μια χρονική συγκυρία που το εκρηκτικό μίγμα της αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας και των μεταφορικών σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσβάσταχτα το λειτουργικό κόστος του αγροτικού επιχειρείν και κατά συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η επιβίωση των αγροτών, η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει  επιτέλους να εμπαίζει τους αγρότες και αντί «δια της μεθόδου του συμψηφισμού» να δίνει λειψές και κουτσουρεμένες τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις των παραγωγών, να προχωρήσει άμεσα:

-          Σε έγκαιρες, δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις που στην πράξη σημαίνει πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων άμεσα.

-          Στη χορήγηση (χωρίς τεχνάσματα) του συνόλου των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγρότες.













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.