Τελευταία Νέα:

Μεταλλάχθηκε και ο ιός της γρίπης. Τι λένε επιστήμονες!


Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ οι οποίοι ανέλυσαν τον κύριο ιό της γρίπης που κυκλοφορεί εφέτος και εκείνον που περιέχει το εφετινό εμβόλιο. Ποια προστασία χάθηκε, ποια διατηρείται.
Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μεταλλάχθηκε ένας από τους κύριους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, με συνέπεια να μην μας προστατεύει πλέον επαρκώς το εμβόλιο της γρίπης από αυτόν.

Αν ήταν μια οποιαδήποτε άλλη περίοδος, η είδηση αυτή πιθανώς να ήταν λίγο ανησυχητική. Εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, όμως, και με την παραλλαγή Όμικρον να κοντοζυγώνει, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να κινδυνεύουμε να κολλήσουμε και μια νέα, μεταλλαγμένη γρίπη.

Δυστυχώς, όμως, «οι αναλύσεις που κάναμε στο εργαστήριο έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία», δήλωσε στο CNN ο Dr. Scott Hensley, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως εξήγησε, το εφετινό εμβόλιο της γρίπης σχεδιάστηκε για να προστατεύει από τέσσερα στελέχη. Πρόκειται για τα Η3Ν2, Η1Ν1 και δύο στελέχη του ιού της γρίπης Β. Η αναντιστοιχία αφορά το στέλεχος Η3Ν2, που είναι το κυρίαρχο.

Η μελέτη που πραγματοποίησαν ο Dr. Hensley και οι συνεργάτες του έδειξε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε από τότε που αναπτύχθηκε το εμβόλιο έως σήμερα. Το επακόλουθο είναι να μην μας προστατεύει πλέον επαρκώς από τη μόλυνση. Τα καλά νέα είναι, όμως, πως μάλλον εξακολουθεί να προστατεύει από τη σοβαρή νόσο.

Η σύνθεση που θα έχει το εμβόλιο της γρίπης καθορίζεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι επιστήμονές του συνεδριάζουν δύο φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο) για να κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις, αφού πρώτα αξιολογήσουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιτήρησης & Απόκρισης για τη Γρίπη (GISRS).

Αυτό είναι εφικτό επειδή τα δύο ημισφαίρια της γης έχουν χειμώνα σε διαφορετικές περιόδους. Στο Νότιο Ημισφαίριο ο χειμώνας αρχίζει 21 Ιουνίου. Με βάση ό,τι έχει συμβεί σε αυτό, καθορίζεται η σύσταση του εμβολίου για το Βόρειο Ημισφαίριο τον επερχόμενο χειμώνα.

Εφέτος φαίνεται πως ο ιός Η3Ν2 μεταλλάχθηκε μέχρι να αρχίσει η δική μας εποχή της γρίπης.
Διαφεύγει από τα αντισώματα

Η αναντιστοιχία με το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να εξηγεί έξαρση της νόσου που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, λένε οι ερευνητές. Σε αυτήν νόσησαν περισσότερα από 700 άτομα. Περισσότερο από το 26% από αυτούς είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, αλλά παρ’ όλα αυτά μολύνθηκαν.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης.

«Αυτό κάνουν οι ιοί της γρίπης: μεταλλάσσονται», τόνισε ο Dr. Hensley. «Παρακολουθούμε αυτόν τον ιό εδώ και αρκετούς μήνες. Ξέρουμε ότι οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται διαρκώς, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι ιοί όπως ο κορωνοϊός. Ξέρουμε επίσης ότι κάθε εποχή της γρίπης κυκλοφορούν διάφορα στελέχη τους. Το συγκεκριμένο στέλεχος του Η3Ν2, όμως, άλλαξε με τρόπο που του επιτρέπει να διαφεύγει από τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός, όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Πως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας. Μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, καλή υγιεινή των χεριών και αποστάσεις ασφαλείας μπορεί να αποδειχθούν εφέτος σωτήριες.

Τα νέα ευρήματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Έχουν όμως αναρτηθεί στον διακομιστή ιατρικών ερευνών medRxiv.

Φωτογραφία: iStock


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.