Τελευταία Νέα:

«Ηλεκτρονικό μάτι» για όλα τα οχήματα που έχουν ελληνική άδεια κυκλοφορίαςΤάξη στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, αλλά και στην διευκόλυνση ελέγχου ενός οχήματος από ιδιώτες αναμένεται να βάλει η παροχή δημοσίων πληροφοριών – open data για οχήματα των οποίων έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Μια πιθανή εξαγορά μέσω ιδιωτών, μία μεταβίβαση χωρίς αντίτιμο, κληρονομιές ή ακόμα και παρατημένα ΙΧ θα μπορούν να ελέγχονται χωρίς τα προσωπικά δεδομένα του ιδιοκτήτη, ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει αν πρόκειται για «καθαρό» όχημα.

Το… ηλεκτρονικό μάτι οχημάτων θα δίνει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, χαρτογραφώντας ουσιαστικά τα μεταχειρισμένα οχήματα στη χώρα.

Με κοινή απόφασή των Υπουργού Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη, Υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, δημιουργείται ιστότοπος παροχής δημοσίων πληροφοριών για την κατάσταση οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.


Open data με τον αριθμό κυκλοφορίας

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της απόφασης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) δημιουργείται ειδικός ιστότοπος, όπου παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data), με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων,καθώς και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων.


Στοιχεία μητρώου

Στο δεύτερο άρθρο ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των στοιχείων μητρώου οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε.

1. 
α. Η ΑΑΔΕ διαθέτει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων που αφορούν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τα χαρακτηριστικά του οχήματος (ενδεικτικά χρώμα, κατασκευαστής και τύπος),την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας αυτού, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής του, και την τυχόν δήλωσή του ως «απωλεσθέν» ή «κλαπέν για το σύνολο των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τα οποία εμπίπτουν στις κείμενες διατάξεις περί τελών κυκλοφορίας.
β. Δεν αποστέλλονται προς δημοσίευση στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των μεταχειρισμένων οχημάτων ούτε στοιχεία οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

2. 
Η ΑΑΔΕ χορηγεί τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων προς δημοσίευση στον ειδικό ιστότοπο μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. 
Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 47 του ν. 4623/2019 και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.

Στο τρίτο άρθρο ορίζεται η πρόσβαση στον ειδικό ιστότοπο. Όπως αναφέρεται η πρόσβαση στις πληροφορίες δεν απαιτεί αυθεντικοποίηση και πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ως αυτό εμφανίζεται στο μητρώο οχημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Οι παροχόμενες πληροφορίες

Στο τέταρτο άρθρο γίνεται εξειδίκευση Παρεχόμενων πληροφοριών.

1. 
Στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr-ΕΨΠ),παρουσιάζονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

α. Πληροφορία για την κατάσταση του οχήματος, ενδεικτικά σε «κλοπή», «κίνηση» ή «ακινησία», καθώς και ημερομηνία που τέθηκε σε ακινησία.

β. Πληροφορία για την κατάσταση ασφάλισης του οχήματος, αν είναι «ασφαλισμένο» ή «ανασφάλιστο», και στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένο την ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης ασφάλισης

γ. Χαρακτηριστικά του οχήματος, ενδεικτικά χρώμα, κατασκευαστής και τύπος.


2. 
α. Τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων δε δημοσιοποιούνται.

β. Στοιχεία για οφειλές από τέλη κυκλοφορίας δεν εμφανίζονται και δε χορηγούνται.


Με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα οχήματα, η ΑΑΔΕ μπορεί να διαπιστώσει ποια οχήματα κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ώστε να πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διασταύρωση στοιχείων και να επιβληθούν τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων. Την ίδια στιγμή με τη νέα βάση που υλοποιείται και θα έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες θα μπορούν να ελέγξουν αν το όχημα που θέλουν να αγοράσουν ή να χρησιμοποιήσουν για οποιονδήποτε λόγο κυκλοφορεί νόμιμα ή παράνομα.


Μαρία Μόσχου -moved.gr-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.