Τελευταία Νέα:

Σε πόση ώρα κολλάς κοροναϊό ανάλογα με τη μάσκα που φοράς [πίνακας]


Η παραλλαγή Όμικρον έφερε αλλαγές στις συστάσεις των ειδικών για τη χρήση μάσκας. Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο αξιολογώντας τη μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, συστήνουν την ευρεία χρήση της μάσκας KN95 τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγάλου συνωστισμού.
Ωστόσο, δεν υπάρχει οδηγία που να λέει ότι οι άλλοι δύο τύποι μάσκας, η χειρουργική και η υφασμάτινη, δεν συνιστώνται. Στην Ελλάδα, συστήνεται η χρήση μάσκας ΚΝ95 σε ΜΜΜ και σε σούπερ μάρκετ.

Η WSJ σε άρθρο της ασχολείται με το ζήτημα της διαφορετικής συμπεριφοράς των μασκών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούν για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Παρά ταύτα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.
Σύγκριση αποτελεσματικότητας

Ακόμα δημοσιεύει έναν πίνακα του CDC που δίνει στοιχεία για το πόσο προστατεύουν τα τρία είδη μάσκας και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κοροναϊός ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Δείτε τον πίνακα
Χρειάζονται νέα δεδομένα με βάση την Όμικρον

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι ο πίνακας του CDC δημοσιεύτηκε πριν την εμφάνιση της Όμικρον και επομένως δεν πρέπει κάποιος αυτήν τη στιγμή να δοκιμάσει αυτά τα χρονικά όρια, καθώς ο χρόνος μετάδοσης είναι πιθανότατα μειωμένος.

Ο Δρ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επισημαίνει ότι θα ήθελε στοιχεία από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης του Όμικρον και κατά πόσο η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους των μασκών.

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ανησυχεί για τον αριθμό των ανθρώπων στην κοινότητα που δεν φορούν μάσκες οποιουδήποτε τύπου, ενώ προσθέτει ότι κάθε ποιοτική μάσκα που παρέχει αποτελεσματική στεγανοποίηση και φοριέται σωστά -καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα- προσφέρει προστασία.









-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.