Τελευταία Νέα:

Το ελληνικό εργοστάσιο-φάντασμα που σχεδόν το χτυπάει το κύμα
Η άγνωστη ιστορία του από την ακμή έως την πτώσηΚτήρια, ξενοδοχεία ακόμη και ολόκληρα χωριά στην Ελλάδα έχουν εγκαταλειφθεί και είναι πλέον έρημα και χωρίς καθόλου ζωή. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί και πολλές φορές αυτή η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ελληνικό εργοστάσιο – φάντασμα που σχεδόν το χτυπάει το κύμα. Ο λόγος για την Χαρτοποιία Αιγίου την οποία πολλοί μπορεί να έχουν προσπεράσει χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία της και πώς έφτασε να γίνει εργοστάσιο – φάντασμα.

Το ελληνικό εργοστάσιο – φάντασμα που σχεδόν το χτυπάει το κύμα

Η Χαρτοποιία Αιγίου βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου και τίποτα δεν θυμίζει ένα εργοστάσιο που κάποτε άκμασε και έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες. Σήμερα στέκει έρειμο και με πολλές ζημιές, μαρτυρώντας την πλήρη εγκατάλειψή του επί σειρά ετών. 

Και μπορεί σήμερα να έχει αυτή την εικόνα που σε παραπέμπει σε ένα κτήριο – φάντασμα αλλά κάποτε η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Αποτέλεσε, εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Η Χαρτοποιία Αιγίου άνοιξε τις πόρτες της και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1927. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι σχεδιάστηκε από Σουηδούς αρχιτέκτονες. Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από το κλείσιμο της Χαρτοποιίας υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό του μηχανήματα και αντικείμενα των εργαζομένων.

Το σίγουρο είναι ότι η Χαρτοποιία Αιγίου δημιούργησε επί σειρά ετών πολλές νέες θέσεις εργασίας και είχε συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ανάπτυξη της περιοχής. Όλα αυτά μέχρι μέχρι το 1960 καθώς έπειτα το εργοστάσιο άρχισε σταδιακά να παρακμάζει. 

Το 1975 το εργοστάσιο αντιμετώπισε τα πρώτα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την χρεοκοπία να πλησιάζει όλο και περισσότερο. Τελικά το 1984 η Χαρτοποιία Πάτρας κήρυξε πτώχευση και έτσι το 1985 έκλεισε και το εργοστάσιο του Αιγίου. Το λουκέτο μπήκε οριστικά το 1991 οπότε και και έγινε εκκαθάριση της περιουσίας.

Κτήρια και περιοχές – φαντάσματα στην Ελλάδα

Η Χαρτοποιία Αιγίου δεν είναι όμως το μοναδικό κτήριο – φάντασμα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο – «φάντασμα» που ήταν ορόσημο στην εποχή του. Όπως επίσης και το άγνωστο σχολείο-φάντασμα στην Αττική που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι ο σταθμός-φάντασμα του ΟΣΕ στην Αττική. Εκτός από κτήρια, φημισμένα είναι και χωριά της Ελλάδας όπως το χωριό-φάντασμα της Ελλάδας με τα σπίτια που δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό.
Exploring Greece TV-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.