Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Από τι κινδυνεύουν τα δόντια όσων ατμίζουν


Τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναδεικνύει μία σειρά μελετών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η πιο πρόσφατη από αυτές που δημοσιεύθηκε στο mBio βρήκε πως το άτμισμα αναπτύσσει ένα λιγότερο υγιές μικροβίωμα στη στοματική κοιλότητα του χρήστη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ασθένειας των ούλων – η βλάβη όμως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα.

Η ασθένεια των ούλων ταλαιπωρεί αρκετούς παγκοσμίως και μόλις πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε πως η περιοδοντίτιδα, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η 6η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση του ανθρώπου ενώ στη χώρα μας πιθανολογείται ότι περίπου 1.000.000 άτομα πάσχουν από μέσου και σοβαρού βαθμού περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση των καπνιστών τα δεδομένα είναι ακόμα πιο δυσάρεστα. Σύμφωνα με έρευνες η ασθένεια των ούλων επηρεάζεται τους μισούς ενήλικες ηλικίας 30 ετών, την ίδια ώρα που το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξή της. Τα δεδομένα φαίνεται να μην αποκλίνουν ιδιαίτερα στην περίπτωση του ατμίσματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη στοματική υγεία 84 ενήλικων από τρεις διαφορετικές ομάδες: μη καπνιστές, καπνιστές και ατμιστές. H ασθένεια των ούλων εκτιμήθηκε μέσα από δυο εξετάσεις με διαφορά έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν δείγμα πλάκας για να αναλυθεί η παρουσία βακτηρίων.

Αλλαγές στην κατάσταση των ούλων

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα αντιμετώπισαν μερικώς την ασθένεια των ούλων στην αρχή της μελέτης, με τους καπνιστές να παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά περιστατικά και τους ατμιστές να ακολουθούν. Μετά από έξι μήνες, οι ερευνητές βρήκαν πως η ασθένεια των ούλων χειροτέρεψε σε μερικούς συμμετέχοντες από κάθε μία ομάδα.

Ένας βασικός δείκτης της νόσου είναι η κλινική απώλεια πρόσφυσης που μετράται από το σύνδεσμο και τον ιστό των ούλων που διαχωρίζονται από την επιφάνεια του δοντιού, οδηγώντας στην υποχώρηση των ούλων και τον σχηματισμό θυλάκων. Οι θύλακες αποτελούν εστίες βακτηρίων και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες των ούλων. Έρευνα, μάλιστα που περιελάμβανε το ίδιο δείγμα συμμετεχόντων έδειξε πως η κλινική απώλεια πρόσφυσης ήταν ιδιαίτερα επιδεινωμένη μετά από έξι μήνες στους ατμιστές και όχι στις υπόλοιπες δύο ομάδες.

Μοναδικό μικροβίωμα

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τα βακτήρια που εντόπισαν στα δείγματα πλάκας και όρισαν πως οι ατμιστές έχουν διαφορετικό στοματικό μικροβίωμα από ότι οι υπόλοιπες ομάδες. Την ίδια ώρα όμως που όλες οι ομάδες μοιράστηκαν το 1/5 των βακτηρίων, η σύνθεση των βακτηρίων των ατμιστών είχε ιδιαίτερα πολλά κοινά με εκείνα των καπνιστών. Ενώ λοιπόν τα είδη βακτηρίων όπως το Selenomonas, Leptotrichia και το Saccharibacteria ήταν άφθονα και στους καπνιστές και στους ατμιστές, υπήρξαν ορισμένα όπως το Fusobacterium και το Bacteroidales (γνωστά για τη συσχέτισή τους με την ασθένεια των ούλων) που ήταν κυρίαρχα στα δείγματα των ατμιστών.

Όταν συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν μετά από 6 μήνες όλα τα δείγματα, οι ερευνητές εντόπισαν μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα στις ομάδες.  «Το άτμισμα φαίνεται πως επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων με τρόπο παρόμοιο όπως στους καπνιστές, αλλά με ορισμένες διαφορές» τόνισε ο Fangxi Xu, ερευνητής επιστήμονας στο εργαστήρι της  Saxena στη Φλόριντα.

Διαφορετική ανοσολογική απόκριση 

Οι ερευνητές βρήκαν πως το ξεχωριστό μικροβίωμα των ατμιστών συσχετίστηκε με κλινικές μετρήσεις της ασθένειας των ούλων και αλλαγές στο ανοσοποιητικό περιβάλλον των ξενιστών. Συγκεκριμένα το άτμισμα σχετίστηκε με διαφορετικά επίπεδα κυτοκινών- των πρωτεϊνών που βοηθούν στον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες από τις κυτοκίνες σχετίζονται με μία ανισορροπία στα στοματικά βακτήρια και μπορεί να επιδεινώσει την ουλίτιδα και να την οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Μία από τις κυτοκίνες που προκαλεί φλεγμονή, η TNFα, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αυξημένη μεταξύ των ατμιστών. Αντίθετα οι κυτοκίνες IL-4  και IL-1β ήταν μειωμένες. Ειδικότερα, η κυτοκίνη IL-4  τείνει να μειώνεται σε ανθρώπους με περιοδοντίτιδα και αυξάνεται μετά από την αγωγή, που σημαίνει πως συγκεκριμένα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας των ατμιστών μπορεί να καταστείλουν  την ανοσολογική απόκριση.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά μία νέα συνήθεια» τόνισε ο Scott Thomas, βοηθός ερευνητή και επιστήμονας στο εργαστήρι της Saxena στη Φλόριντα «Αντίθετα με το κάπνισμα, το οποίο έχει μελετηθεί πολλάκις για δεκαετίες, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την επιπτώσεις στην υγεία των ατμιστών και για το μοναδικό μικροβίωμα που αναπτύσσεται» κατέληξε.









-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.