Τελευταία Νέα:

Μελέτη σε σκύλους δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη



Πρόκειται για ζώα τα οποία εκδηλώνουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τη νόσο, γι' αυτό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους στις δοκιμές νέων φαρμακευτικών στόχων που θα τη θεραπεύουν
Μία νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ελπίζουν ότι ανακάλυψαν ειδικοί στην Ιαπωνία, καθώς οι πρώτες δοκιμές που έγιναν στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, είχαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Στη μελέτη συμμετείχαν κατοικίδιοι σκύλοι και επιλέχθηκαν επειδή είναι από τα ελάχιστα είδη του ζωικού βασιλείου που αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη, όπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου. «Ευτυχώς, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έρχεται για ακόμη μία φορά να τον σώσει», σχολίασε ο καθηγητής Σίνγκο Μάιντα, κτηνίατρος-παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι η έρευνά τους στράφηκε στους σκύλους, καθώς ο αδένας του προστάτη τους, έχει αρκετές ομοιότητες με αυτόν του ανθρώπου. «Στην πραγματικότητα είναι το μοναδικό ζώο που πάσχει από καρκίνο του προστάτη και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα και με πολύ παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά με του ανθρώπου». 

Μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν άνθρωπος και σκύλος στον καρκίνο του προστάτη, είναι ότι εκδηλώνεται σε μεγάλη ηλικία καθώς και ο τρόπος ανάπτυξης του όγκου. Ο Μάιντα και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι σκύλοι ενδέχεται να είναι το πιο χρήσιμο ζώο για έρευνα καρκίνου του προστάτη και πολύ καλύτερο από γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σήμερα. 

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι μελέτες με φάρμακα που πετυχαίνουν στα ποντίκια, σπάνια προχωρούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Τα Τ-ρυθμιστικά κύτταρα Η ομάδα του ιάπωνα καθηγητή διερεύνησε στην ουσία τους τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί, ώστε να δημιουργεί αντισώματα που επιτίθενται στον καρκίνο (ανοσοθεραπεία).

Συγκεκριμένα, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, τα γνωστά Τ-ρυθμιστικά κύτταρα, μπορούν να μπλοκάρουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. 

Σε ένα υγιές άτομο, τα Τ-κύτταρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι τα υπόλοιπα λευκά αιμοσφαίρια που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στους εισβολής του οργανισμού, θα αναγνωρίσουν και τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα σώματα και θα τους επιτεθούν.

Ωστόσο, κάποιοι τύποι καρκινικών κυττάρων, μπορούν να εξαπατήσουν τα Τ-κύτταρα και να μην τα αναγνωρίσουν ως επικίνδυνα. Με τον τρόπο αυτό ο καρκίνος δεν σταματά να εξελίσσεται και να δίνει μεταστάσεις. Παράλληλα, μελέτες έχουν επανειλημμένα καταδείξει ότι γύρω από τους κακοήθεις όγκους υπάρχει μία μεγάλη ποσότητα Τ-κυττάρων (φαινόμενο που ονομάζεται διήθηση από κύτταρα Treg). Αυτά όμως αντί να βοηθούν με τη συγκέντρωσή τους γύρω από τον όγκο, μπερδεύουν περισσότερο τα Τ-κύτταρα, που σε διαφορετική περίπτωση θα έκαναν επίθεση στον καρκίνο. 

Και όπως όλα δείχνουν, η μείωση του επιπέδου των κυττάρων Treg γύρω από τον όγκο, μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη πιο ευάλωτα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μονοκλωνικό αντίσωμα Για να δοκιμάσουν αυτή την ιδέα, οι ερευνητές έδωσαν σε σκύλους με καρκίνο του προστάτη ένα φάρμακο που ονομάζεται μογκαμουλιζουμάμπη (έχει άδεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της σπογγοειδούς μυκητίασης και του συνδρόμου Sezary). 

Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να παρεμβαίνει στην παραγωγή των T-κυττάρων. Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι σκύλοι έλαβαν το φάρμακο, είχαν αρκετά χαμηλότερο αριθμό Tregs, και μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης.

 Διευκρινίζεται ότι η μογκαμουλιζουμάμπη έχει δοκιμαστεί και σε ανθρώπους με καρκίνο του προστάτη, όμως είχε μεικτά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ιάπωνες ειδικοί, εκτιμούν ότι τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν πως το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό σε έναν επιθετικό υποτύπο της νόσου. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ImmunoTherapy of Cancer.


Protagon.gr
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.