Τελευταία Νέα:

«Στο πόδι» οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε Σέρρες και Κιλκίς για να μην μπει η αφρικανική πανώλη των χοίρων από τη Βουλγαρία



Σε συναγερμό βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Σέρρες και Κιλκίς για να μην μεταφερθεί στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Προς το παρόν τα μέτρα έχουν αποδώσει και δεν υπάρχει κανένα κρούσμα, καθώς από τις αρχές του χρόνου υπήρξε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βουλγαρία. Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η νόσος πλήττει τα δεσποζόμενα και άγρια χοιροειδή

Eπισημαίνεται ότι αυτό το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο ο κίνδυνος εισόδου της νόσου στη χώρα ελλοχεύει λόγω των αγριόχοιρων που μετακινούνται διασυνοριακά και μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένους αγριόχοιρους.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω της σίτισης των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωικών υποπροϊόντων και ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται οι κάτοχοι χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, οι υπεύθυνοι σφαγείων, οι έμποροι, οι κυνηγοί και οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος θα πληγεί άμεσα κυρίως η συστηματική χοιροτροφία, λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων στο εμπόριο ζώντων ζώων και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της νόσου στη χώρα μας έχει εντατικοποιηθεί η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα. Επίσης η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ακόμη θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στα σημεία εισόδου προς την Ελλάδα.

















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.