Τελευταία Νέα:

Κοροναϊός: Έρχεται χαλάρωση των μέτρων – Τι εξετάζεταιΤην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως σηματοδοτεί η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας του κοροναϊού – έστω και με αργούς ρυθμούς.

Την  Τετάρτη (16/2) η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να δώσει “πράσινο φως” σε κάποιες δραστηριότητες που έχουν παραμείνει κλειστές. Κι αυτές είναι η λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης με όρθιους θαμώνες, η χρήση της μάσκας και η χωρητικότητα στα γήπεδα.

Τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση, πάντως εμφανίζονται διστακτικοί στην πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων που συνεχίζουν να ισχύουν.

Οι ειδικοί τονίζουν πως εάν ακολουθήσουμε μια ελεγχόμενη και σχετικά συντηρητική πορεία σήμερα, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε ένα κανονικό Πάσχα.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την άρση των μέτρων

Σύμφωνα με τον  γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, η άρση των περιορισμών «θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την έξαρση της επιδημίας τις απόκριες. Ο κόσμος περιμένει να ξεδώσει, αυτό είναι μεγάλο λάθος, πρεπει να υπάρχει υπεύθυνη στάση τις απόκριες. Το δυσκολότερρο πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις στους κλειστούς χώρους. Έχουμε έναν ιό που δε σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των επαφών. Ο ιός δεν σταματάει και πολλοί είναι της άποψης να μην κάνουμε κάτι να τον σταματήσουμε».

Ο κ. Παυλάκης τοποθετήθηκε για τα μέτρα στην εστίαση και την διασκέδαση.

«Αυτά είναι αστεία μέτρα, εάν υπάρχει ένας μεταδότης στον χώρο, τότε θα κολλήσει πολλούς. Οι εμβολιασμένοι τριπλά θα γλιτώσουν την βαριά νόσηση, και η όμικρον είναι αερομεταδιδόμενη, και τα εμβόλια που έοχυμε κάνει δεν προστατεύουν από ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη. Κάνουμε συνεχώς προόδους αλλά ας δούμε την πραγματικότητα. Έχουμε περισσότερα κρούσματα και περισσότερους νεκρούς. Εάν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας, μπορεί να έρθει ένα νέο στέλεχος που θα παρακάμπτει τα εμβόλια και να είμαστε αντιμέτωποι με κάτι καινούριο», σχολίασε.

Για το εάν θα κάνουμε «ελεύθερο» Πάσχα, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα των σκληρών δεικτών.

Γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα

Στην κυβέρνηση, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο και συγκεκριμένα την περίοδο του Πάσχα.

Όπως τονίζει εξαλλου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν είναι μακριά.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης, μετά και από το ταξίδι του στην Γαλλία για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, ανέφερε πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.

Μάλιστα  στη συνέντευξη του στον Ε.Τ της Κυριακής προανήγγειλε μέτρα χαλάρωσης: «Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη «Ομικρον» είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τις απόκριες, η επιτροπή φαίνεται να κλίνει υπέρ των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όχι όμως και των παρελάσεων, ωστόσο το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί.

Τι εξετάζεται

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

  • Σε εστίαση και διασκέδαση επιστρέφουν οι όρθιοι.
  • Καρναβάλι: Ναι σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι σε παρελάσεις. Το πρωτόκολλο θα συζητηθεί.
  • Γήπεδα: Εξαιρέσεις κατά περιπτώσεις – Αυξήσεις στην πληρότητα
  • Εμβολιασμένοι: Προς πλήρη άρση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.