Τελευταία Νέα:

Επιστρεπτέες 1-7 πότε θα επιστραφούν


Σε ετοιμότητα και για νέες παρεμβάσεις, παροχές και μέτρα στήριξης βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση, ακόμα και μετά τα 2,6 δισεκατομμύρια που ήδη τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και τα επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ που εχθές ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στους επόμενους τρεις, μέχρι τον Ιούνιο.
 Στο οικονομικό επιτελείο διαρκώς επιζητούν να αξιοποιήσουν και πάλι κάθε νέο πρόσφορο δημοσιονομικό περιθώριο που θα διανοίγεται καθώς -όπως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε- «η κυβέρνηση κρατάει και “εφόδια” για αργότερα, αφού σήμερα δεν γνωρίζουμε – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – την έκταση του προβλήματος, ούτε τις ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία».

Τον τόνο δίνουν όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 1,1 δισ. ευρώ -όπως επισήμως κοστολογούνται- δεν προσμετράται καν η «ανάσα» 100-150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα πάρουν 700.000 επιχειρήσεις, από την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων προκαταβολών 1-7.

Και ενώ από τα 8,3 δισ. που τους δόθηκαν στη διετία 2020-2021 έχουν ήδη «κουρευτεί» επισήμως τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα θα έπρεπε να επιστραφούν από φέτος ως το 2027 σε 60 δόσεις. Παίρνουν «τράτο» όμως άλλα 3 χρόνια και τελικά θα αποπληρωθούν… το καλοκαίρι του 2030, μια δεκαετία δηλαδή μετά από την λήψη τους!

Στο β΄εξάμηνο φέτος θα έπρεπε έτσι να εισπραχθούν σε δόσεις τουλάχιστον τα 300-400 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 2,4 – 3 δισ. που αναμένει να επανεισπράξει το δημόσιο (ως 6 από τις 60 δόσεις). Αλλά με 60% επιμήκυνση δόσεων (σε 96 μήνες αντί για 60) τα ποσά των ετήσιων καταβολών μειώνονται τουλάχιστον 30%-40%, δηλαδή 100-150 εκατ. ευρώ για το 2021.

Εξίσου «αθόρυβη» και μετρημένη, αλλά πολύ σημαντική είναι η καθολική επιδότηση λογαριασμών ρεύματος τον Απρίλιο που θα φτάσει στα 72 ευρώ για τα νοικοκυριά, στα 87 για δικαιούχους ΚΟΤ, στα 130 ευρώ (αντί για 65) σε επιχειρήσεις, αλλά και 100€/mWh επιπλέον (στα 230 ευρώ συνολικά) για 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια κλπ.

Αλλά και στα καύσιμα, η μεγαλύτερη παρέμβαση δεν είναι τόσο η πολυσυζητημένη επιδότηση κατά 30-50 ευρώ μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, για κάθε νοικοκυριό που δικαιούται την έκτακτη επιδότηση για 3 μήνες στα καύσιμα. Αλλά η απευθείας “μείωση” της τιμής τον Απρίλιο (κατά 15 λεπτά το λίτρο) στο ντίζελ κίνησης με το οποίο ο εφοδιαστικός στόλος της χώρας διακινεί τα προϊόντα και τροφοδοτεί καθημερινά την αγορά, με συνέπεια να επηρεάζει άμεσα τις τελικές τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.