Τελευταία Νέα:

13 Μαρτίου: Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα. Τι γιορτάζουμε και γιατί είναι σημαντική; Τι τρώμε κατά την ημέρα της Κυριακής αυτής




Η γιορτή της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ας δούμε λοιπόν τι γιορτάζουμε την ημέρα της ΟρθοδοξίαςΗ γιορτή της Ορθοδοξίας πέφτει πάντα Κυριακή και για αυτό είναι γνωστή και ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Πρόκειται για μια κινητή εορτή που σχετίζεται με το πότε πέφτει το Πάσχα. Συγκεκριμένα η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι πάντα η πρώτη Κυριακή των νηστειών και πέφτει πάντα 42 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.

Επομένως στις περισσότερες φορές η Κυριακή της Ορθοδοξίας πέφτει το μήνα Μάρτιο. Πολλές χρονιές όμως τυχαίνει να πέφτει και μέσα στο μήνα Φεβρουάριο.

Τι γιορτάζουμε την ημέρα αυτή

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζουμε την μνήμη της αναστήλωσης των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το έτος 842 μ.Χ.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερομηνία καθώς αποτελεί την αρχή του τέλους μιας πολύ μεγάλης διαμάχης μεταξύ των Χριστιανών. Κατά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η περίοδος της εικονομαχίας όπου ο διχασμός των Χριστιανών του Βυζαντίου ήταν πολύ μεγάλος.

Στην περίοδο αυτή οι Χριστιανοί χωρίστηκαν σε αυτούς που δεν επιθυμούσαν ο Χριστιανισμός να διαθέτει ιερά σύμβολα όπως οι εκκλησιαστικές εικόνες (εικονομάχοι) καθώς και σε αυτούς που επιθυμούσαν τη διάσωση όλων των ιερών κειμηλίων της Ορθοδοξίας (εικονολάτρες).



Η πρώτη Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάστηκε για να τιμήσει την αναστήλωση των εικόνων και την επικράτηση της διάσωσης όλων των ιερών κειμηλίων της εκκλησίας πολλά από τα οποία όμως είχαν ήδη καταστραφεί κατά την περίοδο της διαμάχης.

Από τότε καθιερώθηκε από τους Χριστιανούς και τον κλήρο, η γιορτή της Ορθοδοξίας να τιμάται την Πρώτη Κυριακή της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δηλαδή 42 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα στη γιορτή της Ορθοδοξίας καθιερώθηκε ως έθιμο ο Βασιλιάς να εισέρχεται στην ιερά μητρόπολη της Αθήνας και να απαγγέλει το Σύμβολο της Πίστεως.



Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την εποχή του βασιλιά Γεώργιου του πρώτου και συνεχίστηκε έως του βασιλιά Κωνσταντίου του δευτέρου δηλαδή διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

Με την αλλαγή του πολιτεύματος το έθιμο συνεχίστηκε από τον/την εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι τρώμε κατά την ημέρα της Κυριακής αυτής

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής. Επομένως είναι περίοδος νηστείας. Την ημέρα αυτή συνηθίζεται κατ’ έθιμο να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος καθώς και τροφίμων που προέρχονται από επεξεργασία κρέατος.



Όσοι τηρούν τη νηστεία πολύ αυστηρά σε κάποιες περιπτώσεις αποφεύγουν ακόμα και την κατανάλωση λαδιού. Άλλοι βέβαια μπορεί να επιλέξουν θαλασσινά ή λαδερά φαγητά ανάλογα με το πόσο αυστηρά θέλουν να νηστέψουν.

Η νηστεία της ημέρας αυτής έχει να κάνει με τις συνήθειες της κάθε περιοχής αλλά και τα πιστεύω του καθενός. Επομένως μπορεί να διαφέρει σε κάθε τόπο αλλά και σε κάθε άνθρωπο.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.