Τελευταία Νέα:

Πληρώνουν την «λυπητερή» οι «Δεν πληρώνω»


Περισσότερα από 10.000 απλήρωτα πρόστιμα του 2016 βεβαιώθηκαν από την Εφορία - Επιβάτες καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για τα εισιτήρια που δεν έκοψαν

Το… φυσάνε και δεν κρυώνει εκατοντάδες επιβάτες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν ειδοποιητήρια οφειλών από τις κατά τόπους εφορίες για πρόστιμα που τους βεβαιώθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμειναν απλήρωτα και σήμερα καλούνται να τα πληρώσουν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη μιας η λυπητερή είναι… πολλαπλάσια του προστίμου που τους είχε αποδοθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» υπάρχουν και περιπτώσεις επιβατών οι οποίοι στο παρελθόν χρησιμοποίησαν αστικό λεωφορείο για να μετακινηθούν χωρίς να πληρώσουν κόμιστρο ούτε μία, ούτε δύο αλλά δεκάδες φορές με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία μέχρι και έξι ή οκτώ χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού απέστειλαν στην Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα στοιχεία παραβατών οι οποίοι είχαν εντοπιστεί από ελεγκτές για το έτος 2016 και βεβαιώθηκαν από τις κατά τόπους εφορίες οι σχετικές οφειλές. 

Πρόκειται για 10.800 απλήρωτα πρόστιμα μόνο για το 2016, χρονιά κατά την οποία ο ΟΑΣΘ ακόμα ήταν ιδιωτικός, επιδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο και στην διοίκησή του βρισκόταν ακόμα ο Χρήστος Στεφανίδης. 

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, το τηλεφωνικό κέντρο στον Οργανισμό τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει φωτιά μιας και οι επιβάτες έκπληκτοι αντιλαμβάνονται ότι τους έχουν βεβαιωθεί μέσω της εφορίας οι συγκεκριμένες οφειλές. Τα στοιχεία μάλιστα, εστάλησαν από τον Οργανισμό περίπου όταν συμπληρώθηκαν 4,5 χρόνια από την επιβολή των προστίμων κι αυτό για να μην υπάρξει παραγραφή τους με την παρέλευση της πενταετίας και η νυν διοίκηση, του δημόσιου πλέον ΟΑΣΘ έρθει αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις, μιας και πρόκειται για δημόσια έσοδα. «Τα συγκεκριμένα απλήρωτα πρόστιμα λιμνάζανε γιατί ποτέ δεν διεκδικήθηκαν» αναφέρει συγκεκριμένο υπηρεσιακό στέλεχος του Οργανισμού.

«Έβρεξε» 300άρια!

Σύμφωνα με τον νόμο στους επιβάτες που μετακινούνται, χωρίς την καταβολή κοµίστρου, επιβάλλεται πρόστιµο στο 60πλάσιο των κανονικών ή µειωµένων (αν δικαιούνται) βασικών εισιτηρίων. Το 60πλάσιο των κανονικών βασικών εισιτηρίων επιβάλλεται ως πρόστιµο και στους µετακινούµενους µε µειωµένο εισιτήριο, εάν δεν επιδεικνύουν τα προβλεπόµενα κατά περίπτωση δελτία δικαιούχων µειωµένου κοµίστρου. 

Η επιβολή του προστίµου γίνεται µε πράξη βεβαίωσης παράβασης των εντεταλµένων Ελεγκτών Κοµίστρου του ΟΑΣΘ, που νοµίµως διενεργούν τον έλεγχο κοµίστρου. Έτσι, οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν ως πρόστιμο το ποσό των 60 ευρώ, το οποίο όμως εάν δεν πληρωθεί εντός 60 ημερών από την έκδοσή του βεβαιώνεται μέσω της ΔΟΥ του παραβάτη επί πέντε, δηλαδή για κάθε πρόστιμο απλήρωτο ο χρήστης που του βεβαιώθηκε παράβαση καλείται να πληρώσει σήμερα το ποσό των 300 ευρώ. 

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού στην πλειονότητά τους σε κάθε χρήστη έχουν βεβαιωθεί ένα, δύο ή τρία πρόστιμα, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που συστηματικά το 2016 αρνούνται να καταβάλλουν το κόμιστρο για την μετακίνησή τους με αποτέλεσμα η λυπητερή που καλούνται να πληρώσουν να είναι… τετραψήφια.


Το αμέσως προσεχές διάστημα μάλιστα, οι οικονομικές υπηρεσίες του ΟΑΣΘ αναμένεται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των προστίμων που επιβλήθηκαν και το 2017 και τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτα. 

Όπως αναφέρουν πηγές της Παπαναστασίου τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν μέχρι το καλοκαίρι του 2017, μιας και τον Αύγουστο εκείνου του έτους ανακοινώθηκε η κρατικοποίηση του Οργανισμού και η αντικατάσταση του κ. Στεφανίδη από τον Στέλιο Παππά ο οποίος λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του ανακοίνωσε την αναδρομική διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ανέργους ακόμα και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, τότε.
Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανέργους πριν από την ανάληψη της διοίκησης εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαγράφονται» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook τότε και πρόσθεσε: «τα μέτρα αποφασίστηκαν από τον ΟΑΣΘ σε εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. 
Από τα μέσα του 2017 και εξής ο αριθμός των προστίμων που είχαν επιβληθεί λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η τότε διοίκηση ήταν ελάχιστα.

Σε σχετική ερώτηση της «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα παραπάνω πρόστιμα είναι πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εκείνους που δεν έκοβαν εισιτήριο συστηματικά. Για τους ανέργους τα πρόστιμα διαγράφονται. Ξεσκαρτάραμε πολλές περιπτώσεις» δήλωσε και συμπλήρωσε πως ήδη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις εκείνων που διαπιστώνουν πως η Εφορία τους βεβαίωσε οφειλές.

Στόχος η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής

Πάντως, η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι αποφασισμένη να πατάξει την εισιτηριοδιαφυγή, ειδικά τώρα που υπάρχει επαρκής αριθμός αστικών στους δρόμους της πόλης για την εξυπηρέτηση του συγκοινωνιακού έργου του πολεοδομικού συγκροτήματος σε σχέση με την περίοδο Παππά. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΑΣΘ πρόσφατα παρουσίασε την καμπάνια του για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, στέλνοντας το μήνυμα «Στη ζωή σου γίνε Champ, όχι… chaμπας!».

Την ίδια ώρα, καθημερινά περίπου 40 ελεγκτές του Οργανισμού πραγματοποιούν καθημερινά αιφνιδιαστικούς ελέγχους βεβαιώνοντας κατά μέσο όρο περίπου 1.000 πρόστιμα τον μήνα. Όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σκόδρας η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών και η τοποθέτηση στάσιμων ελεγκτών στα λεωφορεία από την 01/12/2021, είχε σαν αποτέλεσμα των τετραπλασιασμό του αριθμού των προστίμων που επιβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και την αύξηση των εσόδων κατά 40% στις γραμμές όπου εφαρμόζονται τα παραπάνω μέτρα. Αποτέλεσμα των εν λόγω πρακτικών είναι να παρατηρείται αύξηση στα έσοδα από τα εισιτήρια/κόμιστρο κατά 45%, σε σχέση με το 2020 και τους μήνες των σκληρών μέτρων της πανδημίας.

 Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Σκόδρας τα έσοδα βρίσκονται στο 30% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το 2019 βεβαιώθηκαν συνολικά 1.751 πρόστιμα, το 2020 794 πρόστιμα και το 2021 7.056 πρόστιμα.


"Μακεδονία της Κυριακής" 
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.