Τελευταία Νέα:

Αυτοί είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που έριξε ο Πούτιν – Οι τρομακτικές δυνατότητές τους



Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην επίτευξη των αρχικών τους στόχων στην Ουκρανία φαίνεται -όπως εκτιμούν αναλυτές και αποδεικνύεται και στην πράξη- ότι τους ωθούν στη χρήση περισσότερο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων για να πλήξουν σημεία στα ουκρανικά εδάφη.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πρωί του Σαββάτου, για τη χρήση των υπερηχητικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal, που φέρουν το προσωνύμιο «στιλέτο», για να καταστρέψουν μια υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη, στη δυτική Ουκρανία.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:27

Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος

Ο Kh-47M2 Kinzhal, τον οποίο η Μόσχα λέει ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, είναι ρωσικός πυρηνικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους.

Γνωστός και ως «στιλέτο», έχει ισχυρό βεληνεκές άνω των 2.000 χλμ, ταχύτητα 10 Mach και ικανότητα να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής σε κάθε στάδιο της πτήσης του.
Μπορεί να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές και μπορεί να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Ο Kinzhal εισήχθη στην ρωσική πολεμική φαρέτρα τον Δεκέμβριο του 2017 και είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που αποκαλύφθηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την 1η Μαρτίου 2018.

«Υπερνικούν κάθε σύστημα αεράμυνας»

Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να χτυπάει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν απειλή για στρατηγικά πυραυλικά συστήματα στην ευρωπαϊκή Ρωσία, και για να καταστρέφει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και τα αμυντικά πλοία βαλλιστικών πυραύλων καθώς και τα αντικείμενα ξηράς κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Φέρεται να έχει σχεδιαστεί για να υπερνικούν οποιαδήποτε γνωστά συστήματα αεροπορικής ή πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των MIM-104 Patriot , Terminal High Altitude Area Defense και Aegis Combat System.


Μπορεί να χτυπήσει στατικούς και κινητούς στόχους, όπως αεροπλανοφόρα. Μέσα σε δευτερόλεπτα από την εκτόξευση, ο πύραυλος επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα και εκτελεί ελιγμούς σε όλα τα στάδια της πτήσης για να αποφεύγει την αντιπυραυλική άμυνα του εχθρού.

Η υψηλή ταχύτητα του Kinzhal πιθανότατα του δίνει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά διείσδυσης στόχου από τους ελαφρύτερους υποηχητικούς πυραύλους κρουζ, όπως ο Tomahawk . Οντας τρεις φορές πιο βαρύς και σχεδόν δώδεκα φορές πιο γρήγορος από τον Tomahawk, ο Kinzhal έχει πάνω από 432 φορές την κινητική ενέργεια ενός πυραύλου Tomahawk.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι το βεληνεκές του πυραύλου είναι 2.000 χλμ, όταν μεταφέρεται από το MiG-31K και 3.000 χλμ όταν μεταφέρεται από το Tu-22M3.

Ιστορικό χρήσης

Τον Μάιο του 2018, δέκα MiG-31K ικανά να χρησιμοποιούν πυραύλους Kinzhal βρίσκονταν σε καθεστώς πειραματικής μάχης και έτοιμα να αναπτυχθούν. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους Kinzhal είχαν πραγματοποιήσει 89 εξορμήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, τα πληρώματα των MiG-31K Kinzhal είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 380 εκπαιδευτικές εξορμήσεις με τον πύραυλο, εκ των οποίων τουλάχιστον 70 είχαν χρησιμοποιήσει ανεφοδιασμό στον αέρα. Το όπλο έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαγωνισμού Aviadarts τον Αύγουστο του 2019.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η πρώτη εκτόξευση του Kinzhal πραγματοποιήθηκε στην Αρκτική στα μέσα Νοεμβρίου 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από ένα MiG- 31K από την αεροπορική βάση Ολένια. Ο πύραυλος χτύπησε έναν επίγειο στόχο στο πεδίο δοκιμών «Πεμπόι», φτάνοντας την ταχύτητα των 10 Mach.

Τον Ιούνιο του 2021, ένας πύραυλος Kinzhal εκτοξεύτηκε από ένα MiG- 31K από την αεροπορική βάση Κμειμίμ, σε έναν επίγειο στόχο στη Συρία.

Επίσημα ανεπιβεβαίωτες αναφορές στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου 2022 ανέφεραν ότι αρκετά MiG-31 οπλισμένα με πυραύλους Kinzhal στάλθηκαν από την αεροπορική βάση Σόλτσι, της περιφέρειας Νοβγκορόντ, στη Ναυτική Αεροπορική Βάση Τσερνιακόφσκ, που βρίσκεται στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Η Αεροδιαστημική Δύναμη της Ρωσίας εκτόξευσε με επιτυχία υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal στις 19 Φεβρουαρίου 2022.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.