Τελευταία Νέα:

Ο Πούτιν κατέθεσε «οριστική» πρόταση στον Ζελένσκι - Η δραματική απόφαση για το μέλλον της Ουκρανίας


Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ του ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια της Κωνσταντινούπολης -το οποίο έρχεται 15 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πρόκειται για την πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών- ένα δημοσίευμα από το Ισραήλ έρχεται να βάλει «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post (σ.σ. σημειωτέον εδώ πως το Ισραήλ έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή), η Ρωσία έχει καταθέσει οριστική πρόταση στην Ουκρανία, την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει, όντας όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεωνΟπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μετέβη το Σάββατο στη Μόσχα όχι τόσο για να κομίσει κάποια πρόταση όσο για να δει πώς και τι σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να ενημερώσει στη συνέχεια τις δυτικές κυβερνήσεις.

Επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση των συνομιλιών, η Jerusalem Post αναφέρει ότι η πρόταση προς την Ουκρανία είναι «δύσκολη» (εννοεί, στην αποδοχή), αλλά όχι «απίθανη». Είναι όμως και χειρότερη από αυτή που θα δεχόταν ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή. Σε κάθε περίπτωση «το κενό μεταξύ των δύο χωρών» δεν είναι μεγάλο, επιμένει η εφημερίδα.

Επιπλέον, ο Πούτιν δέχτηκε να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του (δόθηκε εντολή για προσωρινή κατάπαυση), περιμένοντας την απόφαση του Ζελένσκι.
Τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη απόρριψη;

Τι θα συμβεί αν το Κίεβο απορρίψει την πρόταση; Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το είχε προδιαγράψει σε δηλώσεις του: «Θα συμβεί το χειρότερο». Και αυτό λέγεται ότι θα είναι μια εντολή από τον ρώσο πρόεδρο «να αλλάξει το πρόσωπο της Ουκρανίας» με ανηλεή βομβαρδισμό.

Εξάλλου, ο Πούτιν έχει φτάσει σε σημείο από το οποίο δεν μπορεί να κάνει πίσω ή να υποχωρήσει και πρέπει να παρουσιάσει νίκες.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι πηγές της Jerusalem Post, ο Ζελένσκι είναι διχασμένος. Αφενός απολαμβάνει την τεράστια δημοφιλία του που τον κάνει ένα είδος Τσε Γκεβάρα της εποχής μας, αλλά γνωρίζει και το τέλος του αργεντινού επαναστάτη.

Οι πηγές λένε ότι ο ουκρανός πρόεδρος μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά το κόστος θα είναι βαρύ. Πιθανόν θα παραχωρήσει το Ντονμπάς, θα αναγνωρίσει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, θα υποσχεθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ότι η Ουκρανία θα είναι ουδέτερη.

Αν απορρίψει την πρόταση, θα δει δεκάδες χιλιάδες θανάτους Ουκρανών και πιθανόν το τέλος της ανεξαρτησίας της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα ήταν περισσότερο για την «θερμομέτρηση» των διαθέσεων του Πούτιν.

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πιο σοβαρές από όσο υποστηρίζει η Δύση, η οποία μάλιστα δεν είναι ενήμερη από το Κίεβο για το περιεχόμενό τους.

Οι Ουκρανοί, καταλήγει η Jerusalem Post, γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των ρωσικών προτάσεων και θα απαντήσουν εντός των ημερών. Οποια και αν είναι η απάντηση θα είναι το δίχως άλλο δραματική. Και είναι στους ώμους του Ζελένσκι.





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.