Τελευταία Νέα:

Ποιος είναι ο επόμενος; Η Ευρώπη αγωνιά - Οι τέσσερις πιθανοί στόχοι του Πούτιν μετά την Ουκρανία


Για 16η μέρα συνεχίζεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην δείχνει καμία θέληση να σταματήσει μέχρι να πετύχει τους στόχους του. Κι αν η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει επανειλημμένα τα αιτήματα που έχει προκειμένου να σταματήσει αμέσως την εισβολή, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ακόμα κι αν αυτά επιτευχθούν θα σταματήσει ο πόλεμος.

Έμπειροι αναλυτές προβλέπουν από την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής, πως τώρα που ο ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την επέλασή του, είναι απίθανο να σταματήσει στην Ουκρανία.

Το ερώτημα, λοιπόν, στα χείλη όλου του κόσμου – και ειδικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι το εξής: ποιος είναι ο επόμενος;

Ποιος είναι ο επόμενος;

Όπως εξηγεί το AP, εξαρχής ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η εισβολή αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την Ουκρανία, αλλά με την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της Δύσης αναφέρουν ότι οι πιο ευάλωτες χώρες είναι αυτές που δεν είναι μέλη ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βοσνία και το Κόσοβο.

Ακόμα και μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Μαυροβούνιο, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο είτε από άμεση στρατιωτική επέμβαση από τη Ρωσία είτε από προσπάθειες πολιτικής αποσταθεροποίησης. 

Μολδαβία

Όπως και η γειτονική της Ουκρανία, η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας έχει και αυτή πρόβλημα με αυτονομιστές στα ανατολικά της, στην αμφισβητούμενη περιοχή της Υπερδνειστερία, όπου βρίσκονται 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Αν και η Μολδαβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά και δεν έχει σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έκανε επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να συνδέσει τους αυτονομιστές στα ανατολικά του ποταμού Δνείστερου με την Ουκρανία, μέσω του στρατηγικού λιμανιού της Οδησσού.

Γεωργία

Όπως αναφέρει το AP, πρόκειται για έναν από τους παραδοσιακούς εχθρούς της Μόσχας. Κατά τον πόλεμο του 2008, όταν η κυβέρνησης της Γεωργίας προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακαταλάβει την αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσσετίας, είχε ως αποτέλεσμα τη σαρωτική της ήττα από τη Ρωσία μέσα σε μόλις πέντε ημέρες.

Στη συνέχεια, εκτός από την Οσσετία, η Ρωσία αναγνώρισε ως αυτόνομη και την περιοχή της Αμπχαζίας και αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία εκεί.

Πάντως, αν και η κυβέρνηση της Γεωργίας καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν επέστρεψε σε εκατοντάδες εθελοντές να περάσουν τα σύνορα για να πάνε να πολεμήσουν υπέρ του Κιέβου.

Και η Γεωργία έκανε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δήλωσε ότι δεν θέλει να εξεταστεί με ταχείς διαδικασίες, από φόβο μιας ακόμη ρωσικής εισβολής.

Οι χώρες της Βαλτικής

Οι αναμνήσεις της Σοβιετικής Ένωσης παραμένουν ακόμα ζωντανές στη Λιθουνία, τη Λετονία και την Εσθονία. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής μπήκαν στο ΝΑΤΟ το 2004.

Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρναία, το ΝΑΤΟ αύξησε γρήγορα την παρουσία των στρατευμάτων του στους συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε για περισσότερη στήριξη.

Τώρα, οι τρεις αυτές χώρες πιέζουν το ΝΑΤΟ να δείξει τη δύναμή του όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις.

Τα Βαλκάνια

Είναι αρκετά δύσκολο να φτάσουν τα ρωσικά στρατεύματα μέχρι τα Βαλκάνια χωρίς να αντιμετωπίσουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σταθευμένες σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, η Μόσχα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή με τη βοήθεια της Σερβίας, μια από τις παραδοσιακές συμμάχους της.

Το Κρεμλίνο πάντα θεωρούσε τα Βαλκάνια μέρος της σφαίρας επιρροής του, αν και ποτέ δεν ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

Υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι η φιλορωσική κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τους γείτονές της, ειδικά τη Βοσνία, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία.

Οι σερβικές αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά των γειτόνων τους, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ισχυρή μειονότητα Σέρβων στη Βοσνία που θα ήθελαν να αποσχιστούν οι περιοχές τους.

Η ρωσική πρεσβεία στο Σεράγεβο προειδοποίησε πέρσι ότι αν η Βοσνία προσπαθήσει να μπει στο ΝΑΤΟ, τότε «η χώρα μας θα πρέπει να αντιδράσει στην εχθρική αυτή πράξη».

Από τη μεριά του, το Κόσοβο έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στη χώρα και να επιταχύνουν την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Σερβία ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη.

Τέλος, το Μαυροβούνιο – πρώην σύμμαχος της Ρωσίας που την «πρόδωσε» μπαίνοντας στο ΝΑΤΟ το 2017 – έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα είναι διχασμένη σε αυτούς που είναι υπέρ της Δύσης και σε αυτούς που τάσσονται με τη Σερβία και τη Ρωσία.

Η Μόσχα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.