Τελευταία Νέα:

Πόσο αυτόματα χρησιμοποιούμε το κινητό μας καθημερινά;



Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, αν χρησιμοποιείτε το κινητό σας 80 φορές την ημέρα, είναι πιθανό να επαναλαμβάνετε αυτήν τη συμπεριφορά κάθε μέρα.

Αν ελέγχετε το τηλέφωνό σας δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζεται ασυνείδητη συμπεριφορά, η οποία είναι «εξαιρετικά επαναλαμβανόμενη», λένε οι ψυχολόγοι.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν φέρνει φως ενδιαφέροντα και μοναδικά ευρήματα, καθώς είναι μία από τις λίγες μελέτες που εξέτασαν τη χρήση των smartphone βασιζόμενη στο τι κάνουν οι άνθρωποι, και όχι με το τι μπορεί να θυμούνται ότι κάνουν.

Η υπάρχουσα έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμα στο συμπέρασμα, αν οι άνθρωποι είναι πραγματικά «εθισμένοι» με τα κινητά τους, λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τις εκτιμήσεις ή πεποιθήσεις των ίδιων των ατόμων.

Αλλά μια καινούρια έρευνα σχετικά με τη χρήση του smartphone έδειξε ότι, ενώ οι άνθρωποι υποτιμούν το χρόνο που περνάνε με το κινητό τους, η συμπεριφορά τους είναι αξιοσημείωτα σταθερή, επιτρέποντας έτσι μια πιο ενδελεχής προσέγγιση στη μελέτη της συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τα smartphone.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τη χρήση κινητού για 13 ημέρες χρησιμοποιώντας μια απλή εφαρμογή, η οποία κατέγραφε πότε ξεκινούσε η χρήση και πότε σταματούσε.

Από αυτά τα δεδομένα, μπόρεσαν να υπολογίσουν τις συνολικές ώρες χρήσης και τον αριθμό των ελέγχων για κάθε μέρα, ορίζοντας ως έλεγχο οποιαδήποτε χρήση διαρκεί λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα.

Διαπίστωσαν ότι:
  • Η χρήση του κινητού είναι επαναλαμβανόμενη και σταθερή για κάθε άτομο.
  • Η μελλοντική χρήση του κινητού μπορεί να προβλεφθεί μόνο με πολύ λίγα δεδομένα.
  • Μια συνηθισμένη έρευνα δεν μπορούσε να προβλέψει αυτές τις συμπεριφορές.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, αν χρησιμοποιείτε το κινητό σας 80 φορές την ημέρα, είναι πιθανό να επαναλαμβάνετε αυτήν τη συμπεριφορά κάθε μέρα.

Ο Δρ. Tom Wilcockson από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ είπε: Πολλαπλοί έλεγχοι μπορούσαν να υποδείξουν μια άσκοπη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία είναι συνήθεια και γίνεται ασυνείδητα.

Η χρήση των smartphones έχει αξιολογηθεί μέχρι στιγμής επί το πλείστων με τη χρήση εργαλείων αυτοαναφοράς, συμπεριλαμβανομένων ερευνών και ερωτηματολογίων, τα οποία ο Δρ. David Ellis είπε ότι στο παρελθόν είχαν αποδειχθεί αναξιόπιστα.

Η Heather Shaw από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν πρόσθεσε: Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η χρήση των κινητών γίνεται αυτόματα και δύσκολα τη θυμούνται οι άνθρωποι.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει επί του παρόντος μια έρευνα σχετικά με το αντίκτυπο του χρόνου που περνάνε οι νέοι μπροστά στις οθόνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Δρ. Ellis είπε: Για να κατανοήσουμε πλήρως την επίδραση του χρόνου που περνάμε μπροστά στην οθόνη στην υγεία και στην ευεξία, πιθανότατα πρέπει να εξετάσουμε και μέτρα συμπεριφοράς σχετικά με τα κινητά, καθώς και αυτοαναφορές.

sychologynow.gr
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.