Τελευταία Νέα:

Τσίπρας: Δεν είναι συμμαχική δύναμη η Ρωσία – Η Ελλάδα έχει συμμάχους, είναι μέλος του ΝΑΤΟ


Απολύτως σαφή έκανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω”, στον ΑΝΤ1.
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε επανειλημμένες αναφορές ότι δεν επιτρέπεται στη χώρα να κρατήσει στάση ουδετερότητας απέναντι στο αιματοκύλισμα που προκαλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν απέφυγε άλλωστε να πάρει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία, δηλώνοντας εμφατικά ότι δεν είναι “συμμαχική δύναμη η Ρωσία, η Ελλάδα έχει τους συμμάχους της, είναι μέλος του ΝΑΤΟ”, παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε τις προάλλες στη συζήτηση στη Βουλή για το Ουκρανικό, εκεί όπου επεδίωξε να αποκρούσει αιτιάσεις περί “φιλοπουτινισμού”.

“Η Ρωσία δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είναι σύμμαχος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει τους συμμάχους της είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελεί γέφυρα διαλόγου. Παραδοσιακά η Ελλάδα είναι σε διάλογο με τη Ρωσία. Αυτή την ώρα δεν ζητώ να είμαστε ουδέτεροι αλλά να σταματήσουν οι επιπολαιότητες”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και την επιλογή για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, χωρίς να αποτελεί αίτημα- απόφαση της Ε.Ε ή του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για μετατροπή της χώρας σε “προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης” και επέμεινε στην ανάγκη να μην εγκαταλείψει η χώρα τον παραδοσιακό διάλογο που διατηρεί με τη Ρωσία, την επόμενη ημέρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Τουρκία, μιλώντας για τη στάση του “επιτήδειου ουδέτερου” που έχει επιλέξει στρατηγικά και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναβαθμίζουν εκ των πραγμάτων τον ρόλο της στην περιοχή:

“Είναι περισσότερο υπολογίσιμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων και προσπαθεί να το αξιοποιήσει” είπε ζητώντας “Η Ελλάδα και η Τουρκία ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Και δεν το ζητώ τώρα μόνο. Το ίδιο έπραξαν πρωθυπουργοί σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Το ίδιο έκαναν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν μπούμε σε λογική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει λύση”.

Να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας ζήτησε σε σχέση με την Οικονομία και τη συνέχιση για το 2023 της ρήτρας διαφυγής. Άσκησε σκληρή κριτική πάντως στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι εάν δεν στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, τότε θα υπάρξει κοινωνική κρίση και έκρηξη: “Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση ήδη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και για την ενεργειακή κρίση, την οποία δεν προκάλεσε μεν αλλά μεγέθυνε, ως σημείωσε ο ίδιος, με τις επιλογές της ” όπως η πρόσδεση στο φυσικό αέριο και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση”.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προσδοκά ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές για να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτική κυβέρνηση. “Προφανώς και έχουμε πάρει διδάγματα από την διακυβέρνησή μας και το 2015”, είπε.











-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.