Τελευταία Νέα:

Όχι, δεν πρόκειται για μακέτα διαστημικών εγκαταστάσεων αλλά για την Wonderplant, την πρότυπη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας στην Πετρούσα Δράμας




Όχι, δεν πρόκειται για μακέτα διαστημικών εγκαταστάσεων αλλά για την Wonderplant την πρότυπη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας στην Πετρούσα της Δράμας.
Σε έκταση 145.000 τ.μ. γυάλινων θερμοκηπίων και 15.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων και συσκευαστηρίων και με αρωγό την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία η Wonderplant επιτυγχάνει την βέλτιστη παραγωγή τριών διαφορετικών τύπων τομάτας σε σύνολο 10.000 τόνων ετησίως.

H εταιρεία, ιδρύθηκε στη Δράμα το 2011 από τους κ.κ.. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Chipita), Σταύρο Νένδο (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή.



Η εταιρεία χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά φιλική ενεργειακή τεχνολογία, με αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας και ταυτόχρονη χρήση τεχνολογίας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού & θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) ενώ εξοικονομεί υδάτινους πόρους, καθώς το θερμοκήπιο χρησιμοποιεί εξολοκλήρου υδροπονική τεχνολογία.

Σε αυτό βοηθάνε και οι τρεις λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 43.000 κυβικών μέτρων νερού, που διαθέτει. Επίσης, σε συνεργασία με το τμήμα Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιεί έρευνα για την ανάπτυξη και την απόδοση των ωφέλιμων εντόμων, ως μέσων ενεργητικής φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια τομάτας.




Στόχος είναι η παραγωγή ωφέλιμων εντόμων από την ίδια την εταιρεία.
165 εργαζόμενοι -70% εξειδικευμένοι φυτοκόμοι, 16% τεχνικοί και 14% επιστημονικό προσωπικό αποτελούν, σύμφωνα με την εταιρία, την κινητήριο δύναμή της.

Στον απόηχο της πανδημίας, η εταιρεία αποφάσισε να κάνει παρεμβάσεις με σκοπό να επεκτείνει την υπάρχουσα παραγωγική της δύναμη επεκτείνοντας τις παραγωγικές της μονάδες και τις εκτάσεις καλλιέργειας έτσι ώστε το 2022 να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της.




wonderplant.gr















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.