Τελευταία Νέα:

Ροχαλητό: 7 τρόποι να το σταματήσετε



Εάν ο σύντροφός σας ροχαλίζει και δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι, να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι. Στους ενήλικες μεταξύ 30 και 60 ετών, το 44% των ανδρών και το 28% των γυναικών ροχαλίζουν τακτικά, ενώ πάνω από την ηλικία των 60 ετών περίπου οι μισοί ροχαλίζουν τακτικά.
Ο ήχος του ροχαλητού παράγεται καθώς ο αέρας περνάει από τους στενούς αεραγωγούς οι ιστοί των οποίων σχεδόν αγγίζουν ο ένας τον άλλον και έτσι δονούνται προκαλώντας το γνωστό ήχο.

Το ροχαλητό ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από αμηχανία ή ενόχληση. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.


Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών θεραπειών του ροχαλητού, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες που έχουν δοκιμαστεί και αποδίδουν. Αυτές είναι:


Κοιμηθείτε στο πλάι

Είναι αρκετά πιθανό η θέση στην οποία κοιμάται κανείς να επηρεάζει το ροχαλητό του αφού φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν όταν κοιμούνται ανάσκελα την ίδια ώρα που η πλάγια θέση φαίνεται πως ευνοεί τη μείωση του ροχαλητού. Η βοήθεια από μαξιλάρια μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.

Οι ρινικές ταινίες

Οι ρινικές ταινίες αποσκοπούν στη βελτίωση του αέρα καθώς κοιμόμαστε, απελευθερώνοντας την αναπνευστική οδό, με αποτέλεσμα τη μείωση του ροχαλητού. Αντίστοιχα στην αγορά θα βρει κανείς και τους ρινικούς διαστολείς που ανασηκώνουν το δέρμα της μύτης για να ανοίξουν τις ρινικές οδούς. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα πως οι εσωτερικοί διαστολείς τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί.


Τα επιστόμια

Στην αγορά υπαρχουν ειδικά επιστόμια που τοποθετούνται στο στόμα, κρατώντας τη γνάθο και τη γλώσσα στη σωστή τους θέση, αποτρέποντας έτσι το ροχαλητό. Τα επιστόμια ωστόσο θα χρειαστούν μεγαλύτερη εξοικείωση για την χρήση τους συγκριτικά με τις ρινικές ταινίες. Αυτά τα προστατευτικά στόματος συνήθως διαμορφώνονται ώστε να ταιριάζουν στα δόντια και στη συνέχεια προσαρμόζονται έτσι ώστε να μετακινούν την κάτω γνάθο προς τα εμπρός, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ροχαλητού.

Μειώστε το βάρος του σώματος

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο έλεγχος του βάρους αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα θεραπείας του ροχαλητού. Αυτό συμβαίνει καθώς όσοι έχουν παχυσαρκία τείνουν να αναπτύσσουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως η απώλεια βάρους σε άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος μειώνει τόσο το ροχαλητό όσο και τα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο.

Δοκιμάστε τις ασκήσεις στόματος

Κλινικά οι στοματοφαρυγγικές ασκήσεις έχει αποδειχθεί πως μειώνουν το ροχαλητό αποτελεσματικά. Ειδικότερα, οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν την επανειλημμένη κίνηση της γλώσσας και τμημάτων του στόματος με τρόπους που ενισχύουν τους μύες της γλώσσας, του ουρανίσκου αλλά και του λαιμού. Σε μελέτη, μάλιστα, έχει βρεθεί πως οι τρεις μήνες ασκήσεων οδήγησαν σε μείωση του ροχαλητού κατά 59%.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με το αυξημένο ροχαλητό και άρα η διακοπή του μπορεί να οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Επιπλέον φαίνεται πως ακόμα και τα παιδιά γονέων που καπνίζουν τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο. Έτσι, η διακοπή του ευνοεί τόσο εσάς όσο και όλη την οικογένεια.

Αποφύγετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι σχετίζεται με αποφρακτική άπνοια ύπνου και έντονο ροχαλητό. Προσπαθήστε να το μειώσετε τουλάχιστον λίγες ώρες πριν τον ύπνο.



ygeiamou.gr















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.