Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για τους Νέους Αγρότες


«Ζήτησε να διευκρινιστεί το θέμα της αναδρομικής εγγραφής στον ΕΦΚΑ ώστε να μην αποτελέσει λόγο άδικης απόρριψης υποψηφίων στο Υπομέτρο 6.1 -Νέοι Αγρότες»

Αρκετοί υποψήφιοι στο Υπομέτρο 6.1 -Νέοι Αγρότες υπέβαλαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ εντός 6μήνου από την βεβαίωση νεοεισερχόμενου ΜΑΑΕ και ο ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) τους ασφάλισε αναδρομικά, από την ημερομηνία έναρξης ειδικού καθεστώτος στην ΔΟΥ.

Επειδή η εν λόγω αναδρομική εγγραφή στον ΕΦΚΑ μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα μη αποδοχής τους στο Υπομέτρο 6.1, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του να αποστείλει εγκύκλιο προκειμένου να διευκρινιστεί το εν λόγω θέμα της αναδρομικής εγγραφής στον ΕΦΚΑ ώστε να μην αποτελέσει λόγο άδικης, από κάθε άποψη, απόρριψης υποψηφίων.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ένταξη υποψηφίων στο Υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες)»

Αναφορικά με την 3η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022» και ειδικότερα με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 726/16-03-2022 που αφορά στους ελέγχους επιλεξιμότητας υποψηφίων έχει προκύψει το πρόβλημα αναδρομικής εγγραφής στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) στη βάση  της ημερομηνίας έναρξης στη ΔΟΥ και όχι στη βάση της εγγραφής τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ).

Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι υποψήφιοι υπέβαλαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ εντός 6μήνου από την βεβαίωση νεοεισερχόμενου ΜΑΑΕ και ο ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) τους ασφάλισε αναδρομικά, από την ημερομηνία έναρξης ειδικού καθεστώτος στην ΔΟΥ. Ωστόσο, οι υποψήφιοι αυτοί, την στιγμή της έκδοσης της βεβαίωσης ΜΑΑΕ δεν είχαν ασφάλιση ΟΓΑ και δεν ήταν επαγγελματίες αγρότες όπως και απαιτείται από το Υπομέτρο 6.1.

Επισημαίνεται ότι το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία που κρίνει αν κάποιος έχει ασκήσει γεωργική δραστηριότητα ή όχι.

Στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 726/16-03-2022 δεν υπάρχει σχετική διευκρίνιση προκειμένου να υπάρξει σαφής διάκριση για τις περιπτώσεις αναδρομικών εγγραφών στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να κινδυνεύουν με απόρριψη της αίτησής τους.

 Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Με δεδομένο ότι η βεβαίωση εγγραφής στο ΜΑΕΕ (βεβαίωση νεοεισερχόμενου) αποτελεί  το σημαντικότερο κριτήριο για να μπορεί κάποιος να θεωρηθεί επιλέξιμος στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», προτίθεστε να αποστείλετε εγκύκλιο προκειμένου να διευκρινιστεί το εν λόγω θέμα της αναδρομικής εγγραφής στον ΕΦΚΑ ώστε να μην αποτελέσει άδικη από κάθε άποψη απόρριψη υποψηφίων;

 

                                                                                    Η Ερωτώσα Βουλευτής

                                                                                    Θεοδώρα Τζάκρη»

 





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.