Τελευταία Νέα:

Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για τις πολυκατοικίες στο «Εξοικονομώ»






Ξεκινά τη Δευτέρα, 18 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων για τις πολυκατοικίες στο «Εξοικονομώ», με καταληκτική προθεσμία τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.
Ωφελούμενοι της επιδότησης είναι όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και αυτό αποτελεί την κύρια κατοικία τους. Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα και για αιτήσεις διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες ακόμα και αν αυτά είναι παραχωρημένα ή μισθωμένα υπό την προϋπόθεση να αποτελούν την πρώτη κατοικία του ενοικιαστή ενώ μπορεί να γίνει αίτηση για παρεμβάσεις σε πολυκατοικία αρκεί να αφορά τα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους (και όχι μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις).

Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας στο νέο «Εξοικονομώ» προβλέπεται μπόνους +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της πολυκατοικίας.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων με ΦΠΑ 24% ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργει­ας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,

γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκα­τοικία.

Ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, για όλους τους τύπους αίτησης είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τρεις κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης τουλάχιστον, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, ώστε να εξασφαλίζετε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Για τη συμμετοχή διαμερίσματος ή διαμερισμάτων στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αίτηση πολυκατοικίας, που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, συνδέεται με τις επιμέρους αιτήσεις των συμμετεχόντων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας θα πρέπει:

-Να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για:

η συμμετοχή στο Πρόγραμμα,
την πραγματοποίηση παρεμβάσεων,
τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας, και σχετική εξουσιοδότησή του για υποβολή των απαιτούμενων από το πρόγραμμα στοιχείων και δικαιολογητικών.
για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην περίπτωση της λήψης δανείων. 

Επισημαίνεται ότι σ’ αυτήν περίπτωση όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνερ­γαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
-Να υπάρχει σε ισχύ αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) διαχείρισης πολυκατοικίας.

-Να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου.

Ο εκπρόσωπος και οι λοιποί ωφελούμενοι (ιδιοκτήτες διαμερισμάτων), αφού συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που εξέδωσε το ΠΕΑ, αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμ­ματος, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων που αφορά στις πολυκατοικίες.

Σημειώνεται ότι για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

Οι επιλέξιμες κατοικίες

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις,:

Υφίσταται νόμιμα.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Έχει καταταχθεί βάσει του Α Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

 Σε αντίθεση, με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο νέο «Εξοικονομώ» δεν θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες, ενώ εξαιρούνται και οι αντικαταστάσεις ανελκυστήρων, καθώς αυτές οι δράσεις θα καλυφθούν από επόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα.










e-dimosio.gr















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.