Τελευταία Νέα:

Τι συμβολίζουν τα σήματα των αγαπημένων μας αυτοκινητοβιομηχανιών;

Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ενός αυτοκινήτου; Το σύμβολό του! Τα σήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών παρόλο που πιάνουν ελάχιστη θέση στο καπό ή στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, είναι η ταυτότητά του κι έχουν ταυτιστεί με τα διάσημα brands, γι΄ αυτό και τα αναγνωρίζουμε πολύ εύκολα.Πάμε να μάθουμε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από τα σήματα κάποιων γνωστών και αγαπημένων μας αυτοκινητοβιομηχανιών;

BMW

H BMW ή αλλιώς Bayerische Motoren Werke, πριν ξεκινήσει να παράγει αυτοκίνητα, κατασκεύαζε κινητήρες στρατιωτικών αεροπλάνων. Το σήμα της είναι ένας έλικας αεροπλάνου σε κίνηση, ενώ τα γαλανόλευκα χρώματά της προέρχονται από τη σημαία της Βαυαρίας, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρίας.

Αlfa Romeo



Ας κάνουμε μία βόλτα στο 1910, όπου μία ομάδα επιχειρηματιών στο Μιλάνο ιδρύει την Ανώνυμη Αυτοκινητοβιομηχανία της Λομβαμρδίας, από την οποία προκύπτει και η συντομογραφία ALFA. Μετά από λίγα χρόνια ο Ιταλός επιχειρηματίας Nicolas Romeo αγοράζει μερίδιο στην εταιρία και κάπως έτσι προκύπτει και το όνομα Alfa Romeo.

Το σχεδιασμό του σήματος της Alfa Romeo ανέλαβε ο νέος σχεδιαστής Κατανέο, που εμπνεύστηκε από το σήμα της πόλης του Μιλάνο (ερυθρός σταυρός) και από το οικόσημο (ασπίδα με ένα ερπετό) της ιστορικής οικογένειας της περιοχής, Βισκόντι. Το ερπετό που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο σήμα είναι σύμφωνα με τον μύθο ένα αιμοβόρο ον που κατοικούσε δίπλα στον ποταμό που διέσχιζε το Μιλάνο κι έτρωγε τους περαστικούς, μέχρι που ένας πρόγονος της οικογένειας το εξόντωσε.

Με τη βοήθεια του αρχισχεδιαστή Μερόσι, τα σχέδια του Κατανέο συνδύασαν τόσο το έμβλημα της πόλης του Μιλάνο, όσο και αυτό της περίφημης οικογένειας σε κυκλικό μοτίβο, περικυκλωμένο από έναν μπλε μεταλλικό δακτύλιο που περιείχε με άσπρα γράμματα τις λέξεις ALFA-ROMEO.

Mercedes-Benz

Το λαμπερό αστέρι της Mercedes είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα του κόσμου. Οι τρεις ακτίνες μέσα σε έναν κύκλο συμβολίζουν την κυριαρχία της εταιρίας σε στεριά, νερό και αέρα. Το έμβλημά της δείχνει δύναμη, κυριαρχία, αλλά και φινέτσα και τελειότητα.

Opel

Τη συγκεκριμένη εταιρία την είχε ιδρύσει ο Άνταμ Όπελ που κατασκεύαζε στην αρχή ραπτομηχανές και ποδήλατα με σήμα ένα αερόπλοιο Ζέπελιν μέσα σε κύκλο. Όταν αργότερα προχώρησε και στην κατασκευή αυτοκινήτων, έκανε διαγωνισμό για την ονομασία τους. Έτσι, επιλέχθηκε το όνομα Opel Blitz (κεραυνός) που οδήγησε στο σήμα του κύκλου με τον κεραυνό, δηλώνοντας δύναμη, ταχύτητα και στέλνοντας το μήνυμα ότι θα ξεχωρίσει από τους αντιπάλους της.



Peugeot


Ένα ανθεκτικό πριόνι ήταν η αιτία για να σχεδιαστεί το σήμα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Peugeot κατασκεύαζε στην αρχή γεωργικά εργαλεία και εξειδικευόταν στην παραγωγή πριονιού. Ένας αργυροχαράκτης σχεδίασε το λιοντάρι για να συμβολίσει τη δύναμη, την αντοχή και την αξιοπιστία του πριονιού. Όταν η εταιρία άρχισε την κατασκευή αυτοκινήτων το σήμα παρέμεινε ως ένδειξη τιμής στην παλιά εταιρία. Τα πρώτα σήματα αποτελούνταν από ένα λιοντάρι πάνω σε ένα βέλος και με μικρές αλλαγές φτάσαμε στη σημερινή μορφή.

Volvo

Η Σουηδική εταιρία ξεκίνησε να κατασκευάζει ποδηλάτα, ρουλεμάν και συστημάτα μετάδοσης κίνησης. Με την κατασκευή αυτοκινήτων οι ιδρυτές της θέλησαν να δώσουν όνομα στην εταιρία. Διάλεξαν λοιπόν το ρήμα Volvo που στα λατινικά σημαίνει «κυλάω», ενώ το σήμα της, ο κύκλος με το βέλος, παραπέμπει στο ατσάλι, βασικό αντικείμενο της σουηδικής βιομηχανίας.

Audi

To έμβλημα της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας είναι 4 ασημένιοι κύκλοι που συμβολίζουν τη συγχώνευση 4 παλιότερων κατασκευαστών αυτοκινήτου της Γερμανίας (Audi, Horch, Wanderer, DKW) που οδήγησαν στη δημιουργία της σημερινής Audi. Το όνομά της προήλθε από τη λατινική λέξη «Audi», που σημαίνει «Άκουσε», αφού έτσι μεταφράζεται το επίθετο του ιδρυτή της, August Horsch. Το σήμα της θυμίζει αρκετά το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, για αυτό και κάποια στιγμή η Ολυμπιακή επιτροπή μήνυσε την Audi για παράβαση σήματος, η μήνυση όμως απορρίφθηκε.

Toyota

Το έμβλημα της Toyota αποτελείται από 3 οβάλ σχήματα, που συνδυάζονται για να σχηματίσουν το «T», αρχικό γράμμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα δύο οβάλ στο εσωτερικό του μεγαλύτερου, αλληλοεπικαλύπτονται και δηλώνουν την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πελάτη και της εταιρίας, ενώ το μεγαλύτερο οβάλ που βρίσκεται γύρω από αυτά, αντιπροσωπεύει την υπόσχεση της εταιρίας για διαρκή ανάπτυξη.




-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.