Τελευταία Νέα:

Σοκ από το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας με 21 νεκρούς από το φονικό αμόκ 18χρονου


19 παιδάκια πέντε έως επτά ετών, δυο δάσκαλοι και η γιαγιά του 18χρονου μακελάρη. Αυτός είναι ο απολογισμός του νέου μακελειού που σοκάρει τις ΗΠΑ. Έγινε σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας και είναι η πιο από τις πιο αιματηρές επιθέσεις σε σχολείο στη χώρα.

Αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του, στη συνέχεια, άγνωστό ακόμη γιατί, πήγε σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Ουβάλντε στο Τέξας, μπήκε με πιστόλι και τουφέκι και εκτέλεσε 19 παιδιά και δυο εκπαιδευτικούς. Μακελάρης είναι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος και κανείς δεν γνωρίζει, ακόμη, γιατί αφαίρεσε 22 ζωές, γιατί μπήκε στο συγκεκριμένο σχολείο!

Ο Σαλβαδόρ Ράμος είναι επίσης νεκρός. Σκοτώθηκε όταν αστυνομικοί μπήκαν στο σχολείο και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά την οποία τραυματίστηκαν και δυο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον υπαξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Τέξας Έρικ Εστράντα, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γιαγιά του 18χρονου, αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως την είχε σκοτώσει, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο University Health.

Βίντεο που ανέβασε πολίτης στο Facebook τον δείχνει να μπαίνει στο σχολείο!

Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο 18χρονος αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο δημοτικό σχολείο Ρομπ περίπου τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Ο νεαρός Σαλβαδόρ Ράμος ανέβαζε συχνά στο Instagram φωτογραφίες με όπλα που είχε στην κατοχή του. Μέχρι στιγμής, όμως, τίποτα δεν δείχνει το κίνητρο για να μακελέψει το Τέξας…

 

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο 18χρονος έδρασε μόνος. Ο Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Παιδιά 5 ως 7 ετών

Η σφαγή διαπράχθηκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, στην πόλη Ουβάλντε, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά από το Σαν Αντόνιο. Πάνω από 500 παιδιά πέντε έως επτά ετών, σχεδόν το 90% με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, πήγαιναν εκεί το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με δημόσια δεδομένα της πολιτείας του Τέξας. Η σχολική χρονιά θα τελείωνε την Πέμπτη… 

Βίντεο στα social media δείχνουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα» της επίθεσης.

Η επίθεση βυθίζει ξανά τις ΗΠΑ στο μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες παιδιών τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, υποχρεωμένων συχνά να κλειδώνονται στις τάξεις προτού τα απομακρύνουν δυνάμεις επιβολής της τάξης… 

Στείρος διάλογος

Η τραγωδία ανακαλεί ιδίως στη μνήμη εκείνη στο Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτής της πολιτείας, «ικέτευσε» χθες τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτό συμβαίνει μόνο σε ετούτη τη χώρα — σε καμία άλλη. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μέλη του Κογκρέσου «δεν είναι ανίσχυρα», και υπενθυμίζοντας πως στις ΗΠΑ, «τα όπλα ρέουν σαν νεράκι» και γι’ αυτό η μια σφαγή διαδέχεται την άλλη.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Το 2018, μετά τη διάπραξη της σφαγής σε λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι μαθητές), είχαν γίνει ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που απαιτούσαν από τους πολιτικούς να αναληφθεί δράση.

Όμως ο διάλογος για το ζήτημα παρέμεινε πρακτικά στείρος: δεν θεωρείται ότι υπάρχει στην πραγματικότητα πιθανότητα το Κογκρέσο –όπου το λόμπι των όπλων διατηρεί μεγάλη επιρροή– να ψηφίσει φιλόδοξη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, ζήτημα που διχάζει πάντα τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.










-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.