Τελευταία Νέα:

Οι 7 απλές συνήθειες που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο άνοιας, ακόμα κι αν έχετε γενετική προδιάθεση


Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, ο έλεγχος της χοληστερόλης, η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή, το αδυνάτισμα και η αποφυγή του καπνίσματος, μείωσαν τον κίνδυνο έως και 43%.Αυτές οι συνήθειες ήταν εξίσου αποτελεσματικές σε άτομα με γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Γνωστές ως «American Heart Association's Life's Simple 7», όλες οι συνήθειες είχαν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας στο παρελθόν.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, αποφεύγοντας παράλληλα τα ποτά με ζάχαρη και τα λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα.

Κάτι άλλο που πρέπει να κάνετε είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα, καθώς και να διατηρείτε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι συστήνουν είτε τη διακοπή του καπνίσματος είτε τη χρήση υποκατάστατων νικοτίνης, όπως είναι τα επιθέματα.




Για να υπολογίσουν την επίδραση των συνηθειών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 12.000 ανθρώπων γύρω στα 50 επί τρεις δεκαετίες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Adrienne Tin σημειώνει: «Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και για τα άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, το να ακολουθούν αυτό τον υγιεινό τρόπο ζωής, αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας».

Η μελέτη εξέτασε 8.823 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής και 2.738 άτομα αφρικανικής καταγωγής που ήταν περίπου 54 ετών στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις αρχικές βαθμολογίες γενετικού κινδύνου, με βάση το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για το πόσο πιστά τήρησαν επτά υγιεινές συνήθειες με βάση ένα μείγμα έρευνας και ιατρικών δεδομένων.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.603 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή και 631 άτομα με αφρικανική καταγωγή εμφάνισαν άνοια.

Οι πιο υγιείς Ευρωπαίοι βρέθηκαν να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας ακόμη και μεταξύ της ομάδας με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία του τρόπου ζωής, οι άνθρωποι μείωσαν τον κίνδυνο άνοιας κατά 9%.

Για τους πρώτους σκόρερ αυτό μεταφράστηκε σε 30-43% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η ομάδα με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο περιλάμβανε όσους είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο μιας παραλλαγής γονιδίου που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.