Τελευταία Νέα:

Καταργείται η «ακρόαση των ασφαλισμένων» για επιτάχυνση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης


Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών

Στην περαιτέρω επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν καθώς και όσων θα κατατεθούν στο εξής, αποσκοπεί η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».


Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ρητά την κατάργηση ενός διαδικαστικού σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με το νόμο 4670/2020. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται για λόγους νομικής σαφήνειας, προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες και να αποφευχθεί η εκ νέου κλήση των ασφαλισμένων.Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έχει κρίνει ότι ο διοικούμενος έχει εκφράσει τις απόψεις του με την υποβολή της αίτησης, συνεπώς δεν απαιτείται στάδιο προηγούμενης ακρόασης.

Η προτεινόμενη τροπολογία αναφέρει:

«1. Η διαδικασία του άρθρου 46 του ν. 2676/1999 (Α 1), περί ακρόασης του ασφαλισμένου πριν από έκδοση διοικητικής πράξης απόρριψης αίτησης για απονομή σύνταξης, εψαρμόζεται στις περιπτώσεις αιτήσεων για απονομή σύνταξης που υποβάλλονται σύμψωνα διαδικασία του άρθρου 17 του ν. 4670/2020 (Α 43), περί του ψηψιακού μετασχηματισμού διαδικασίας απονομής σύνταξης. 2. Η παρ. 1 εψαρμόζεται και αιτήσεων συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά έναρξη ισχύος του παρόντος.»

Δείτε εδώ την τροπολογία.


Protothema.gr-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.