Τελευταία Νέα:

Κοροναϊός: Ξεκινά έρευνα για τους θανάτους από το εμβόλιο – Δεκάδες οι αιτήσεις για αποζημίωση


«Οι πολύ σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο Covid-19 θα μπορούσαν να διερευνηθούν στην επικείμενη δημόσια έρευνα για την πανδημία. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η αποζημίωση των ατόμων που επλήγησαν από αυτό».
Αυτά δήλωσε η πρόεδρος μίας έρευνας και μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, Heather Hallett, η οποία έστειλε λεπτομερής ενημέρωση στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον την περασμένη Πέμπτη περιγράφοντας τους βασικούς τομείς υπό εξέταση – συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας για την πανδημία, τα lockdown, τις νέες έρευνες και την κατάσταση των ιδρυμάτων φροντίδας.

Σύμφωνα με την Mail on Sunday, η πρόεδρος της νέας βρετανικής έρευνας ζήτησε να εξετάσει αν η έρευνά της μπορεί να καλύψει τους θανάτους και τις παρενέργειες που αλλάζουν τη ζωή από τα εμβόλια.

Ενώ πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια Covid είναι ασφαλή – με περισσότερους από 53 εκατομμύρια Βρετανούς να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν 40 εκατομμύρια να έχουν λάβει τρεις δόσεις – μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων υπέστησαν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων θρόμβων του αίματος και φλεγμονών στην καρδιά.
900 αιτήσεις για αποζημίωση λόγω «βλάβης» από την AstraZeneca

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν 438 περιπτώσεις θρόμβων αίματος και 79 θανάτους που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Περισσότερες από 900 αιτήσεις έχουν πλέον υποβληθεί για αποζημίωση λόγω θανάτου ή τραυματισμού λόγω εμβολίων, με το σύνολο των απαιτήσεων να φτάνει τα 110 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, δεν έχει καταβληθεί ούτε μία πληρωμή.

Η Sarah Moore, δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Hausfeld που εκπροσωπεί 95 θύματα, δήλωσε στο podcast Medical Minefield της Mail on Sunday αυτή την εβδομάδα:

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και γνωρίζουμε ότι, για τη συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, είναι επίσης ασφαλές».

Ο δικηγόρος αναφέρει ότι οι πληγέντες δεν έχουν πρόσβαση σε καμία μορφή πληρωμής, επειδή το σύστημα πληρωμής ζημιών από εμβόλια, το οποίο δημιουργήθηκε το 1979, είναι ξεπερασμένο.

«Το σύστημα υπάρχει για να λέει, κοιτάξτε, κάνατε το σωστό. Προχωρήσατε στον εμβολιασμό, ήσασταν πραγματικά άτυχοι και θα σας βοηθήσουμε να στηριχτείτε οικονομικά. Αλλά είναι ένα απαρχαιωμένο σύστημα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση», είπε.

Το σύστημα επιτρέπει μέγιστη πληρωμή 120.000 λιρών, αλλά ο Moore δήλωσε: «Όταν λαμβάνετε υπόψη την απώλεια εισοδήματος, την απώλεια σύνταξης και τις συνεχιζόμενες ανάγκες φροντίδας, το ποσό αυτό αρχίζει να φαίνεται ανεπαρκές.















-------------------------

To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.