Τελευταία Νέα:

Πώς να φωτογραφίσετε το φαγητό σας με το κινητό σαν επαγγελματίας





Όπως θα σας πουν οι περισσότεροι που έχουν λατρεία με τα social media: Το να φωτογραφίζουμε το φαγητό μας είναι πολύ δύσκολο. Θέλει πολλή -πολλή- εξάσκηση.
Είναι πολύ εύκολο ένα λαχταριστό πιάτο να μην βγει καλό στη φωτογραφία, όσο κι αν προσπαθήσουμε για ένα άψογο αποτέλεσμα. Στην εποχή που τα Insta stories είναι στην καθημερινότητά μας, κάθε παρέα έχει κι αυτόν τον έναν που μόλις έρχεται το φαγητό, ανοίγει την κάμερα και ξοδεύει μερικά λεπτά έως ότου έχει την κατάλληλη λήψη. Στη δική μου παρέα, αυτό το άτομο είμαι εγώ.

Αυτό που έμαθα μετά από αρκετή προσπάθεια είναι πως η εξέλιξη παίρνει χρόνο. Δεν θα βγάλετε αμέσως άψογες φωτογραφίες, όμως η εξάσκηση θα σας βοηθήσει ώστε κάθε φορά να γίνονται καλύτερες. Απευθύνθηκα στη φωτογράφο Λία Τοροσιάν και της ζήτησα να μοιραστεί μερικές από τις συμβουλές της για τη φωτογράφιση φαγητού.


«Το κινητό για να ανεβάσεις κάποια stories ή post είναι μία χαρά. Όμως, αν θέλεις να ασχοληθείς πιο σοβαρά με το foodblogging, τότε πρέπει να επενδύσεις σε μία επαγγελματική φωτογραφική κάμερα. Μπορείς να ξεκινήσεις με κινητό αλλά αν θες να ξεχωρίσεις αλλά και να έχεις ανταγωνιστικό content, τότε θα πρέπει και οι φωτογραφίες σου να είναι αντίστοιχης ποιότητας», μας εξηγεί.


Το φυσικό φως και οι εφαρμογές
Η πρώτη συμβουλή είναι να χρησιμοποιείστε το φυσικό φως ώστε τα χρώματα να έχουν καλύτερη απόδοση. Στη συνέχεια, αν υπάρχουν σκιές ή σημεία που δεν σας ικανοποιούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή που θα σας βοηθήσει με τη φωτεινότητα και τους τόνους, όπως το Photoshop ή το Adobe Lightroom. Και τις δύο θα τις βρείτε δωρεάν για download στα app stores.

«Με το κινητό σίγουρα θέλει αρκετό φυσικό φως. Μπορείτε να κάνετε τη φωτογράφιση δίπλα σε ένα παράθυρο, ώστε να υπάρχει αρκετός έμμεσος φωτισμός, όμως αποφύγετε να «χτυπά» απευθείας το φαγητό, καθώς αυτό θα δημιουργήσει έξτρα σκιάσεις. Το ρυζόχαρτο μεταξύ παραθύρου και θέματος είναι μία καλή λύση ώστε να smoothαριστεί το αποτέλεσμα», αναφέρει η φωτογράφος.




Το φόντο

Μη διστάσετε να κινηθείτε λίγο μέχρι να βρείτε το κατάλληλο φόντο για τη φωτογραφία. Αν είστε στην κουζίνα σας και θέλετε να απαθανατίσετε το λαχταριστό πιάτο μπορείτε να «παίξετε» με κάποια props. Ωστόσο, αυτό θέλει προσοχή καθώς η πολλή «πληροφορία» γύρω από το κεντρικό θέμα μπορεί να μην το αναδείξει όσο πρέπει. Καθαρίστε τον πάγκο και αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή. «Κάποια λαχανικά και φρούτα, ξύλινες επιφάνειες, ή επιφάνειες με texture όπως ξύλο, μάρμαρο, μωσαϊκό και οτιδήποτε έχει μία ιδιαίτερη υφή αποτελεί ένα πολύ καλό background», αναφέρει.


Οι φωτογραφίες στα εστιατόρια

Αρχικά, απομακρύνετε τα περιττά αντικείμενα γύρω από το πιάτο, όπως τασάκια, ποτήρια ή και μαχαιροπίρουνα. Στη συνέχεια, δοκιμάστε διάφορες γωνίες ώσπου να βρείτε την ιδανική για τη φωτογραφία σας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο κάδρο αλλά και το φόντο.

Πώς φωτογραφίζει μία επαγγελματίας φωτογράφος τα φαγητά της;
«Προσωπικά, μου αρέσει να βγάζω το πιάτο και το φόντο του να είναι λίγο θολό. Κάποια κινητά έχουν την επιλογή «Φαγητό» όταν χρησιμοποιείς την κάμερα. Προτιμώ τις από πάνω λήψεις και να φαίνονται δεξιά και αριστερά τα μαχαιροπίρουνα. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις γραμμές. Συνήθως οι γραμμές που ξεκινούν από κάτω αριστερά είναι ωραίο να καταλήγουν πάνω δεξιά. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε ένα ψάρι, τότε το κάνουμε λοξά για ένα πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα», εξηγεί η Λία Τοροσιάν.

Ένα extra tip που μας έδωσε είναι πως αν το εστιατόριο δεν έχει αρκετό φως, μπορείτε να ζητήσετε από έναν φίλο να φωτίσει με το φακό του κινητού του το πιάτο σας. Και πάλι όμως, θα πρέπει να προσέξετε ώστε το φως να μην πέφτει απευθείας σε αυτό. Στη συνέχεια, με τις εφαρμογές μπορείτε να σβήσετε τις σκιάσεις και να λειάνετε τα χρώματα.

olivemagazine.gr














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.