Τελευταία Νέα:

Καιρός να πούμε αλήθειες…. ( Ένα άρθρο της Φιλοζωικής Αριδαίας)




Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου μας ( 15-5-22 ) για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., κρίναμε σκόπιμο να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

  Ο Σύλλογός μας απαρτίζεται από εθελοντές και μόνο, από ανθρώπους δηλαδή που από αγάπη για τα ζώα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποια ζωντανά πλάσματα το έχουν ανάγκη. Δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός ούτε αμειβόμαστε για τη δουλειά μας. 

Από αγάπη και μόνο το κάνουμε, καλύπτοντας έτσι τις όποιες αδυναμίες του κράτους ( βέβαια ο Δήμος κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά δεν μπορεί να τα κάνει και όλα χωρίς τη βοήθεια των πολιτών ).

 Ωστόσο, πολλοί συμπολίτες μας,  που δεν είναι ενημερωμένοι για τον ρόλο μας, απαιτούν, δίνουν εντολές, για κάθε πρόβλημα που αφορά κάποιο ζώο απευθύνονται σε μας, ακόμα και απειλούν και προσβάλλουν.

   Και ξέρετε ποιοι είναι οι πιο απαιτητικοί; Αυτοί που δεν έχουν δώσει ποτέ ούτε ένα ευρώ στη Φιλοζωική, αυτοί που δεν έχουν προσφέρει ένα σακί κροκέτες στα ζώα μας, αυτοί που δεν έχουν έρθει ποτέ στις εκδηλώσεις ενίσχυσης που κάνουμε.

 Δεν μπορούν, φαίνεται, να το χωνέψουν πως προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς αμοιβή, καθώς πολλά ακούγονται για «χοντρή κονόμα»!!! Αν βρήκατε μια τέτοια πηγή εσόδων ( η λέξη «λεφτόδεντρα» είναι πολύ της μόδας ), πείτε το και σε μας, ώστε να βοηθήσουμε τα ζώα πιο αποτελεσματικά και να μη χρειάζεται να βάζουμε κι απ’ την τσέπη μας. 

Ναι, φίλοι μας, υπάρχει προσφορά χωρίς αντάλλαγμα, και είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα! Τέλος πάντων. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι για τα δεσποζόμενα ζώα (αυτά δηλ. που έχουν αφεντικό) υπεύθυνη είναι η Αστυνομία, ενώ για τα αδέσποτα ο Δήμος. 

Εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε το έργο τους, κυρίως του Δήμου, ξέχωρα από την ιδιωτική προσφορά του καθενός μας.

  Κάτι άλλο που θα θέλαμε να καταγράψουμε είναι ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων αλλά και των κουταβιών που γεννιούνται ( 65 αυτά που έπεσαν στην αντίληψή μας αυτήν τη στιγμή). Πρόκειται για τσομπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα κυρίως, αλλά και τα ζώα συντροφιάς που τριγυρνάνε στους δρόμους είναι πολλά. Και καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τα ζώα δεν πέφτουν από τον ουρανό, η εξήγηση είναι ότι πρόκειται για ζώα που εγκαταλήφθηκαν από τα αφεντικά τους. 

Επίσης σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι και πάρα πολλά δεσποζόμενα ζώα τριγυρνάνε ελεύθερα στους δρόμους, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι στειρωμένα, οπότε το ένα ζώο θα δημιουργήσει σε λίγο άλλα 4-5, εκείνα με τη σειρά τους άλλα, και η ιστορία αυτή δεν έχει τέλος.

  Σας καλούμε, λοιπόν, να αναλάβετε την ευθύνη των ζώων σας. Η στείρωση είναι μια πράξη πολιτισμού και υπευθυνότητας ( τα θηλυκά μάλιστα προστατεύονται και από τον καρκίνο της μήτρας). 

Εξάλλου, η στείρωση και το τσιπάρισμα των θηλυκών επιβάλλεται από τη νομοθεσία (4830/2021,  ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021).  Όσοι από σας, πάλι, παίρνετε ένα χαριτωμένο κουτάβι χωρίς να έχετε αντιληφθεί τι ευθύνη αναλαμβάνετε, ξανασκεφτείτε το, μην το κάνετε. Φιλόζωος δεν είναι μόνο αυτός που υιοθετεί, αλλά και αυτός που δεν υιοθετεί, γιατί ξέρει τα όριά του.

  Η ανάληψη της ευθύνης ενός ζώου, σκύλου ή γάτας συνηθέστερα, απαιτεί μεγάλη καρδιά, μεγάλη υπομονή και γερό στομάχι. Μεγάλη καρδιά, γιατί θα πρέπει να το αγαπήσετε άνευ όρων (βέβαια, θα σας την ανταποδώσει την αγάπη στο πολλαπλάσιο)!! Μεγάλη υπομονή, γιατί, ως κουτάβι κυρίως, θα λερώσει, όπως κάνουν τα παιδάκια, θα κάνει ζημιές, όπως κάνουν τα παιδάκια, θα απαιτήσει χρόνο και προσοχή, όπως κάνουν τα παιδάκια! 

Τέλος, γερό στομάχι χρειάζεται, γιατί το παίρνουμε στα χέρια μας μωρό, το βλέπουμε να μεγαλώνει, να μας φτάνει, να μας περνάει στην ηλικία, να γερνάει και να πεθαίνει. Θα χρειαστεί να το αποχαιρετήσουμε και να το θάψουμε, έχοντας ως παρηγοριά τα όμορφα χρόνια που περάσαμε μαζί και νιώθοντας για πάντα ευγνώμονες, γιατί έβγαλε από μέσα μας ό,τι πιο όμορφο έχουμε και γιατί μας έκανε λίγο καλύτερους ανθρώπους.

 

                  Σύλλογος Φίλων Ζώων « Η Ελπίδα»














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.