Τελευταία Νέα:

Χορηγήθηκε σε ασθενή πειραματικός ιός που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

Την πρώτη δόση μιας πειραματικής αγωγής η οποία βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που φτιάχτηκε για να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη νόσο χορήγησαν επιστήμονες σε ασθενή.
Στόχος αυτής της θεραπείας είναι να βοηθήσει, σε συνδυασμό με άλλα υπάρχοντα φάρμακα, τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gizmodo.

Ο συγκεκριμένος ιός που ονομάζεται CF33-hNIS, ή Vaxinia, φτιάχτηκε από ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια. Τώρα αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρεία Imugene Limited, με έδρα την Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία.

Το Vaxinia το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως ογκολυτικό ιό «μολύνει» και «βλάπτει» τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα τα κάνει και πιο αναγνωρίσιμα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε πειραματικό στάδιο σε ζώο ο ιός έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Οπως έγινε γνωστό το Vaxinia θα χορηγηθεί από τους επιστήμονες σε 100 καρκινοπαθείς με προχωρημένους ή μεταστατικού σταδίου συμπαγείς όγκους που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες, στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής φάσης 1. Αλλοι θα κάνουν θεραπεία μόνο με το Vaxinia, ενώ άλλοι θα το λάβουν σε συνδυασμό με την πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία των ασθενών που λαμβάνουν το Vaxinia, κατά τα επόμενα χρόνια, για να συλλέξουν στοιχεία που θα καθορίσουν ή θα καταστρέψουν τυχόν σχέδια για περαιτέρω κλινική έρευνα. Η τρέχουσα κλινική δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.