Τελευταία Νέα:

e-ΕΦΚΑ: Στόχος η εκκαθάριση 75.000 κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού


Διπλό κέρδος θα έχουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι,
 καθώς όσοι υποβάλουν τώρα τις αιτήσεις τους αλλά και όσοι ήταν σε εκκρεμότητα ως τις 31 Μαρτίου 2022 εξασφαλίζουν γρήγορη απονομή κύριας σύνταξης, επικουρικής αλλά και εφάπαξ, ενώ θα λάβουν ενισχυμένες κύριες συντάξεις.

Όσοι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης και να αποφύγουν λάθη στον υπολογισμό ετών ασφάλισης και ποσού σύνταξης, έχουν επέλθει στο καθεστώς συνταξιοδότησης χρειάζεται να προχωρήσουν στις παρακάτω κινήσεις:

👉 Να υποβάλουν αιτήματα για εξαγορά πλασματικών ετών όπου απαιτείται.

👉 Να προβαίνουν σε έλεγχο προϋποθέσεων συνταξιοδότησης τουλάχιστον ένα έτος πριν από την πιθανή ημερομηνία συνταξιοδότησης.

👉 Να αναζητήσουν τα ένσημά τους που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί προσκομίζοντας τις καρτέλες ενσήμων ΙΚΑ για προσυνταξιοδοτική βεβαίωση ή αντίστοιχη βεβαίωση χρόνου ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή αναζήτηση πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας από το ΝΑΤ.

Σύμφωνα με τη νέα fast track διαδικασία που μπήκε σε εφαρμογή, οι νέες συντάξεις θα πρέπει να έχουν απονεμηθεί σε τρεις μήνες. Αυτό αφορά όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 31 Μαρτίου 2022 και χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Η βασική φιλοσοφία της νέας διαδικασίας που έχει στόχο την εκκαθάριση 75.000 κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού, είναι ότι τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων σε διάστημα έως και 10 ετών.

Όπως ορίζει ρητά η σχετική εγκύκλιος της διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι καλούνται να σταματήσουν αμέσως κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις με βάση:

👉 Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ), και

👉 Τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).


Αυτό σημαίνει ότι αν η αίτηση είχε υποβληθεί στις 30 Μαρτίου, η σύνταξη θα πρέπει να εκδοθεί στις 30 Ιουνίου.

Αλλά και για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, στο πλαίσιο της fast track διαδικασίας, εφόσον η οριστική πράξη δεν εκδοθεί μέσα σε ένα τρίμηνο, ήτοι στις αρχές Ιουλίου, ορίζεται ρητά πως θα διακόπτεται κάθε αλληλογραφία για επαλήθευση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτών και η σύνταξη θα βγαίνει με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα είτε στο αρχείο του ΕΦΚΑ είτε στον φάκελο που έχει υποβάλει ο αιτών.

Όσον αφορά στην αύξηση των συντάξεων, ωφελημένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς με το άρθρο 24 του Ν. 4670/2020 αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη.

Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται από 0,56% (28,35% αντί για 27,79% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που έχουν 31 έτη και φτάνει έως και το 7,21% (50,01% αντί για 42,8% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που είχαν συμπληρώσει 40 έτη κατά τη συνταξιοδότηση.

Όσο περισσότερα εργάσιμα έτη είχε ο συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων είναι έως 11,8%.

Σε ευρώ αυτό σημαίνει ότι η αύξηση κινείται από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

e-dimosio.gr
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.