Τελευταία Νέα:

Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι για να χάσεις λίπος από την κοιλιά


Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας ανεξαρτήτως την ώρα της προπόνησης.

Φαίνεται όμως ότι τα οφέλη που αφορούν την απώλεια λίπους και την αποφυγή της κοιλίτσας διαφέρουν αναλόγως της πρωινής ή της βραδινής προπόνησης. Τι έδειξε η έρευνα

Θα μπορούσε η ώρα που γυμναζόμαστε να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησής μας; Ποιο διάστημα της ημέρας είναι καταλληλότερο για να «κάψουμε» το περιττό λίπος; Νέα έρευνα δίνει χρήσιμες απαντήσεις.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, ανακάλυψε ότι η ώρα που γυμναζόμαστε παίζει ρόλο στο πόσο αποτελεσματική είναι η άσκησή μας ως προς το να κάψουμε το περιττό λίπος. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η άσκηση κατά τις πρωινές ώρες μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ευεργετική για τις γυναίκες, ενώ το αντίθετο ισχύει για τους άνδρες, για τους οποίους η νυχτερινή άσκηση φαίνεται να αποδίδει καλύτερα.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα, η πρωινή άσκηση βοηθά τις γυναίκες να κάψουν πιο εύκολα τα αποθέματα λίπους, ειδικότερα από την περιοχή της κοιλιάς, καθώς και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Από την άλλη, οι άνδρες φαίνεται να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της «κακής» χοληστερόλης, αλλά και την καύση λίπους όταν γυμνάζονται τις βραδινές ώρες.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση επιδρά διαφορετικά στα δύο φύλα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο λίπος. Οι γυναικείες ορμόνες και οι αντίθετοι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι δύο παράγοντες που ενδέχεται να επιδρούν σε αυτό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 27 γυναίκες και 20 άνδρες, ηλικίας 25 έως 55 ετών, με σχετικά καλή φυσική κατάσταση, στους οποίους ζητήθηκε να γυμνάζονται 4 φορές την εβδομάδα. Εξ αυτών, περίπου οι μισοί ασκούνταν μεταξύ 6 και 8 το πρωί, ενώ οι υπόλοιποι μεταξύ 6.30 και 8.30 το απόγευμα. 



Στο πλαίσιο του προγράμματος, που διήρκεσε 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις με αντιστάσεις, ασκήσεις διατάσεων, όπως γιόγκα ή πιλάτες, αλλά και μια προπόνηση που περιείχε σπριντ, όπως για παράδειγμα το κολύμπι ή το τρέξιμο σε διάδρομο για 35 περίπου λεπτά. Οι περισσότερες προπονήσεις διαρκούσαν για μια ώρα, ενώ συμπεριλήφθηκαν δραστηριότητες μεγαλύτερης διάρκειας, όπως κωπηλασία και ποδηλασία, ώστε να δοκιμαστεί η αντοχή των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, σε όλους δόθηκε ειδική διατροφή, ώστε η κατανάλωση φαγητού να μην επηρεάζει τα αποτελέσματα.

«Ενώ τόσο η πρωινή, όσο και η βραδινή άσκηση παρέχουν σημαντικά οφέλη στις γυναίκες για την υγεία και την αθλητική τους απόδοση, όσες θέλουν να χάσουν το λίπος στην κοιλιά και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να προτιμούν την πρωινή άσκηση», δήλωσε ο δρ. Paul Arciero, επικεφαλής της μελέτης, από το Skidmore College της Νέας Υόρκης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που γυμνάζονταν το πρωί έχασαν κατά μέσο όρο 10% του λίπους γύρω από τη μέση τους, σε αντίθεση με όσες ασκούνταν το βράδυ, που έχασαν μόνο το 3% του κοιλιακού τους λίπους. Παράλληλα, όσες ασκούνταν το πρωί πέτυχαν μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης συγκριτικά με εκείνες που γυμνάζονταν τις απογευματινές και βραδινές ώρες. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση αυτή προκλήθηκε ενδεχομένως από τη μείωση της ακαμψίας των αιμοφόρων αγγείων ή ακόμη από το ότι όσοι γυμνάζονται το πρωί έχουν εξαρχής υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ώρα της άσκησης δεν έπαιξε ρόλο στη συνολική απώλεια βάρους για τις γυναίκες, επηρέασε ωστόσο το κοιλιακό λίπος, που περιβάλλει τα όργανα του σώματος και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας ίσως δυσαρεστήσουν τους… «ξενύχτηδες», που δυσκολεύονται να γυμναστούν το πρωί. Ωστόσο, μπορούν να παρηγορηθούν από μια άλλη διαπίστωση, που θέλει τις γυναίκες που γυμνάζονται αργά μέσα στην ημέρα να αποκτούν περισσότερη δύναμη, ειδικά στο πάνω μέρος του σώματος. Οι άντρες, από την άλλη, δεν κατέγραψαν κάποια διαφοροποίηση στην απόδοσή τους σε σχέση με το αν γυμνάζονταν πρωί ή βράδυ.

Παρ’ όλα αυτά, διαφορά σημειώθηκε στα επίπεδα της κούρασής τους, ανάλογα με την ώρα που γυμνάζονταν. Συγκεκριμένα, οι άντρες ήταν λιγότερο κουρασμένοι όταν ασκούνταν τις βραδινές ώρες, ενώ κατέγραφαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, από την ανάλυση της εκπνεόμενης αναπνοής τους προέκυψε ότι, κάνοντάς την άσκησή τους τις βραδινές ώρες, καίνε περισσότερο λίπος.

Πάντως, συνολικά η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι ανεξαιρέτως ωφελούνται από τη σωματική άσκηση, ανεξαρτήτως του πότε την έκαναν. Οι ερευνητές συστήνουν απλώς στις γυναίκες που θέλουν να χάσουν λίπος να γυμνάζονται το πρωί, ενώ όσες θέλουν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη να προτιμούν το βράδυ.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.