Τελευταία Νέα:

Αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat

Έρευνα της Eurostat για το προσδόκιμο ζωής σε άνδρες και γυναίκες της ΕΕ. Τι ισχύει για την Ελλάδα;
Η Eurostat δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το προσδόκιμο υγιούς ζωής ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020 οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες.
Το 2020 ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ενός ανθρώπου στην ΕΕ, από τη γέννησή του ήταν τα 64,5 έτη για τις γυναίκες ενώ στα 63,5 έτη για τους άνδρες.

Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).

Τα χρόνια υγιούς ζωής βέβαια αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς δραστηριότητας, λόγω ζητημάτων υγείας

Στοιχεία της Eurostat ανά κράτος-μέλος

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρακάτω παρουσιάζονται «οι πρωτιές» των κρατών-μελών σύμφωνα με την έρευνα:
👉  Σουηδία: 72,7 έτη για τις γυναίκες και 72,8 έτη για τους άνδρες
👉  Μάλτα: 70,7 έτη για τις γυναίκες και 70,2 έτη για τους άνδρες
👉  Ιταλία: 68,7 έτη για τις γυναίκες και 67,2 για τους άνδρες

Τελευταία στην ερευνητική λίστα της Euorstat βρίσκεται η Λετονία με 54,3 έτη για τις γυναίκες και 52,6 έτη για τους άνδρες, έχοντας τον χαμηλότερο αριθμό ζωής και στα δύο φύλα«Οι ακραίες τιμές μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό» σημειώνει η Eurostat.

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη διαφορά μεταξύ των φύλων να είναι σε γενικές γραμμές σχετικά μικρή. Σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, το χάσμα ήταν πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4,0 έτη).

Από την άλλη, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη).

Στην Ισπανία καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο μέσος όρος της υγιούς ζωής των Ελληνίδων είναι τα 66,8 χρόνια, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6 η θέση σε ισοβαθμία με τη Γερμανία.

Στους άνδρες το προσδόκιμο υγιούς ζωής είναι στα 65 έτη, γεγονός που κατατάσσει πάλι στην 6η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ, πάνω και από τη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεσογειακά κράτη-μέλη εξασφαλίζουν περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής για τους κατοίκους τους σε σχέση με ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η σκανδιναβική χώρα, η Σουηδία που διατηρεί την πρώτη θέση.
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.