Τελευταία Νέα:

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δόθηκε παράταση έως τις 30 Αυγούστου



 

Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.



Δεκτό έκανε τελικά το υπουργείο Οικονομικών το αίτημα λογιστών και φοροτεχνικών για περαιτέρω παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.

Τόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30 Αυγούστου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 5,1 εκατομμυρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 33,66% είναι χρεωστικές, ήτοι 1.712.147 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 1,88 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021. Το 52,67% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,68% των φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 1.103 ευρώ.


Πώς και πότε θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Η παράταση στη προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου εισοδήματος ο οποίος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους… μπαταχτσήδες

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 ευρώ έως 500 ευρώ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως την παραπάνω ημερομηνία.

Αναλυτικά:
 

👉  Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ θα καταβάλει όποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση ή την υποβάλει εκπρόθεσμα ή την υποβάλει ελλιπή από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.
 

👉  Με το πρόστιμο των 100 ευρώ επιβαρύνεται αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας.


👉  Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.


👉  Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.


👉  Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.


















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.