Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρικές συσκευές: Νέος “οδηγός” για την επιδότηση, τις τιμές και τις αγορές


 

Διευκρινίσεις για το εάν έχουν γίνει αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή» έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ύστερα από σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει.
“Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά, καμία αλλαγή στο περιθώριο κέρδους. Θα ελεγχθούν όλες οι συσκευές που θα πωληθούν” ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των τιμών των ηλεκτρικών συσκευών.


Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι θα ελεγχθούν τα τιμολόγια πώλησης των συσκευών σε συνεργασία με τον Άδωνι Γεωργιάδη και με το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για το εμπόριο και εάν διαπιστωθεί ότι το περιθώριο κέρδους μετά το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο από ότι ήταν πριν από το πρόγραμμα τότε ο πέλεκυς εκεί θα είναι ισχυρός. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιους να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι ένα πολύ σωστό, ένα πολύ λαϊκό, ένα πρόγραμμα που εξοικονομεί τεράστιο ποσοστό ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Έλεγχος των τιμών: Πώς θα γίνεται


Εν συνεχεία μίλησε για τον τρόπο που θα γίνεται ο έλεγχος των τιμών στις ηλεκτρικές συσκευές. Ο έλεγχος θα γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο. “Ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποια είναι τα τιμολόγια τα οποία έχουν πληρωθεί. Γιατί υποχρεωτικά θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα και άρα θα μπορούμε να ελέγχουμε πολύ εύκολα το κάθε κατάστημα”, σημείωσε.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες εάν μείνουν εκτός επιδότησης


Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε τι θα γίνει με όσους πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν την επιδότηση αλλά θα μείνουν εκτός λόγω του περιορισμένου αριθμού των αιτήσεων.


“Έχουμε βάλει σε όλα τα προγράμματα και σε αυτό ενεργειακής εξοικονόμησης κοινωνικά κριτήρια…. αυτή η κυβέρνηση, όχι η προηγούμενη” σημείωσε και επανέλαβε ότι ” αυτή η κυβέρνηση για πρώτη φορά έβαλε κριτήρια, δηλαδή εισοδηματικά, εάν υπάρχει άτομο με αναπηρία, εάν είναι πολύτεκνη ή μονογονεϊκή οικογένεια. Για πρώτη φορά βάλαμε τέτοια κριτήρια και δίνουμε παραπάνω μόρια σε αυτούς” .


Ήδη προσπαθούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν πόροι επιπλέον εφόσον χρειαστεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για να καλυφθούν περισσότεροι”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι “είναι πρώτη φορά που το πρόγραμμα δεν έχει χρονική ιεράρχηση, δηλαδή δεν είναι όποιος προλάβει. Υπάρχει κατάταξη με αντικειμενικά κριτήρια, κοινωνικά, άρα θα υπάρχει ο πρώτος, θα υπάρχει και ο τελευταίος. Θα υπάρχουν οι πρώτοι 200 με 250 χιλιάδες δικαιούχοι και θα υπάρχουν οι υπόλοιποι οι οποίοι θα είναι επιλαχόντες. Άρα θα παραμείνουν επιλαχόντες και όταν εμείς θα αυξάνουμε το προϋπολογισμό του προγράμματος θα μπορούν και εκείνοι να ενταχθούν σε αυτό”.


Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αυτός είναι ο αριθμός αιτήσεων


Ακόμη ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 825.000 αιτήσεις και η αντικατάσταση των συσκευών εκτιμάται ότι θα γίνει από το τέλος του Ιουλίου. Υπενθύμισε δε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή έως αύριο.

Αγορές ηλεκτρικών συσκευών: Θα παραταθεί για μετά τις 16 Σεπτεμβρίου η προθεσμία;

Τέλος ρωτήθηκε εάν θα παραταθεί η προθεσμία για τις αγορές ηλεκτρικών συσκευών για μετά τις 16 Σεπτεμβρίου . “Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε όσοι είναι δικαιούχοι να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους” απάντησε.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.