Τελευταία Νέα:

Δεύτερη νύχτα αγωνίας στον Έβρο, καίγεται το δάσος της Δαδιάς


Δραματικές είναι οι ώρες στη μεγάλη φωτιά στον Έβρο όπου το πύρινο μέτωπο που κινούνταν την Πέμπτη στις παρυφές, σήμερα εισχώρησε μέσα στο Εθνικό δάσος της Δαδιάς, απειλώντας με καταστροφή μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
Ολονύχτιο αγώνα προκειμένου να επαναφέρουν την περίμετρο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου θα δώσουν τα πεζοπόρα τμήματα και οι άνδρες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής που έχουν ήδη λάβει θέσεις στο βόρειο, βορειοδυτικό και δυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου, το οποίο μαίνεται προς παρθένες δασικές εκτάσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα αρχικά με δύο αεροσκάφη Πετζετέλ, δύο Air Tractor, ένα ελικόπτερο Mi8 και δύο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού. Θα ακολουθήσουν τρία ελικόπτερα Erickson, δύο Καναντέρ και ένα ΑΒ214.Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα.

Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 έχοντας συντονιστικό ρόλο.
Δυσμενείς συνθήκες

Οι συνθήκες είναι δυσμενείς λόγω του μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης, των απότομων εναλλαγών του ανέμου, της μεγάλης δυσκολίας προσέγγισης και της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου» τόνισε, κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σημειώνεται ότι συνολικά στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τον Στρατό έχουν διατεθεί 7 μηχανήματα έργου και μία ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» με 36 στελέχη.Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες στην περιοχή

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Δαδιάς είναι σε εξέλιξη, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr ενημερώνει:Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, σήμερα Παρασκευή 22.07.2022, από τις πρωτές πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες έπνεαν ΑΒΑ άνεμοι με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

  • Τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 22.07.2022 (14:40-14:50), και σύμφωνα με αναφορές που έχουμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση στο δυτικό/νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς. Η αναζωπύρωση φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση μας (Πέμπτη 21.07.2022, 19:00) και η οποία επιδείνωση τροφοδοτήθηκε από την μικρή ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (34-35 ˚C) και τη χαμηλή υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (εκτιμώμενη στο 7-8 %).
  • Το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν άνεμοι με εντάσεις στα 3 μποφόρ από ΑΒΑ διευθύνσεις και η θερμοκρασία βρίσκεται στους 30-31 ˚C.
  • Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων τις αμέσως επόμενες ώρες (23.07.2022, 03:00/04:00) θα διατηρηθεί στα 2-3 μποφόρ από μεταβλητές γενικά διευθύνσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση τις πρωινές ώρες (23.07.2022, 03:00 – 10:00/11:00) στα 1-2 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες (23.07.2022, 13:00/14:00) στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και τις απογευματινές ώρες (23.07.2022, 17:00-20:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από Ν/ΝΔ διευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση την ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, η σημερινή ημέρα (23.07.2022) χαρακτηρίζεται από μικρή πιθανότητα εμφάνισης πυρονεφών (ακραία συμπεριφορά) εφόσον η φωτιά συνεχίσει να καίει.

Συνολικά, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (23.07.2022, 08:00/09:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση.


Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη – Οδηγίες προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη εξαιτίας την μεγάλης πυρκαγιάς. Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.in.gr-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.