Τελευταία Νέα:

Θα πιστοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γάλα που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγώνΜια προσπάθεια η οποία αφορά την πιστοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του γάλακτος που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος της είναι η παραγωγή αντίστοιχα πιστοποιημένων προϊόντων από το γάλα αυτό.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 5 εκατ. κατσίκες και έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον πληθυσμό του είδους, με ποσοστό 32%.

Αυτός άλλωστε φαίνεται πως ήταν και ένας από τους λόγους για την έναρξη της συνεργασίας του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, με στόχο την ανάγνωση του γονιδιώματος έξι ελληνικών φυλών αιγών και την πιστοποίηση του γάλακτος από την παραγωγή του μέχρι την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων από αυτό.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συλλογή δειγμάτων αίματος και γάλακτος από περίπου 19 εκτροφές σε 327 ζώα και στη συνέχεια θα γίνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων.

Δείγματα έχουν ληφθεί από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη Χαλκιδικής καθώς και τις κατσίκες Σκοπέλου, Παγγαίου, Σερρών Αριδαίας αλλά και από τα ξένα είδη Αγγλονούμπια, Μούρθια και Δαμασκού, ώστε να μπορούν να γίνονται οι ταυτοποιήσεις και οι διαφοροποιήσεις των δειγμάτων. Τα παραπάνω ανέφερε ο Ιωάννης Σακαρίδης, κτηνίατρος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα – επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Graega Cheese, μιλώντας σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να βρούμε με μοριακό τρόπο, με τη χρήση των τεχνικών DNA, έναν τρόπο να διαχωρίσουμε το γάλα που προέρχεται από ξένες φυλές αιγών σε σχέση με τις ελληνικές φυλές αιγών. Ουσιαστικά θα διαβάσουμε το DNA των κυριότερων έξι φυλών αιγών που έχουμε στην Ελλάδα, θα γίνει η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος, οπότε θα βρούμε ποια σημεία του γονιδιώματος έχουν συγγένεια μεταξύ των ελληνικών φυλών και πώς διαχωρίζονται αυτά σε σχέση με τις ξένες φυλές των αιγών που υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως επισήμανε, θα προκύψει ένα πρότυπο ιχνηλασιμότητας, μέσω του οποίου οι εκτροφές ελληνικών φυλών αιγών θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα ακολουθεί το γάλα σε όλη τη διάρκεια της γραμμής παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, που φέρει την ονομασία του από το GR, που σημαίνει Ελλάδα και το aega που σημαίνει «αίγα», θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα. Με τον τρόπο αυτό θα ανιχνεύονται τα εξωγενή σάκχαρα ή οι πρωτεΐνες που προστίθενται στο γάλα με το νερό για να ανιχνευτούν τυχόν νοθείες. 

«Το πρότυπο αυτό θα το χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί, τα τυροκομεία, πρώτα οι εταιρείες “Σταμάτης Προίκας ΑΕ” και Γεώργιος Κυριακίδης “ΚΕΡΑΣΣΑ”, στο πλαίσιο του προγράμματος και μετά θα ανοίξει σε όλα τα τυροκομεία που θέλουν να παράγουν τυριά πιστοποιημένα από ελληνικές φυλές κατσικιών», σχολίασε ο κ. Σακαρίδης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.