Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για την αποζημίωση των παραγωγών μετά τις ζημιές του Ιουνίου και του Ιουλίου


Φέτος είναι η 5η χρονιά που οι παραγωγοί φρούτων (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κλπ) στην ΠΕ Πέλλας, χάνουν μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών εν μέσω συγκομιδής.

Ειδικότερα, αυτή τη φορά ήταν οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής (8/7) και του Σαββάτου (9/7) και νωρίτερα τον Ιουνίου κατά την διάρκεια του καιρικού φαινομένου GENESIS  στις 9 και 10 Ιουνίου καθώς και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, που έπληξαν την ΠΕ Πέλλας που είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της παραγωγής να είναι μη εμπορεύσιμη.

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του:

 (1) ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών σε  καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερικόκων και λοιπών φρούτων που ζημιώθηκαν εν μέσω συγκομιδής εξαιτίας των βροχοπτώσεων στις 8 και 9 Ιουλίου και στις 9-10 Ιουνίου,

(2) να εξετάσει τρόπους με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών φρούτων στην ΠΕ Πέλλας οι οποίοι για 5η συνεχόμενη χρονιά βιώνουν συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών που έχουν ως αποτέλεσμα μείωση της αναμενόμενης παραγωγής και

(3) να ενισχύσει το Τοπικό  Κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια  με πρόσθετο προσωπικό ώστε να μπορέσει η υπηρεσία αυτή να ανταποκριθεί έγκαιρα στο μεγάλο όγκο ζημιών που παρουσιάζεται στην περιοχή της ΠΕ Πέλλας

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κλπ στην ΠΕ Πέλλας από τις βροχοπτώσεις στις 8 και 9 Ιουλίου και στις 9 και 10 Ιουνίου»

Φέτος είναι η 5η χρονιά που οι παραγωγοί φρούτων (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κλπ) στην ΠΕ Πέλλας, χάνουν μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών εν μέσω συγκομιδής. Αυτή τη φορά ήταν οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής (8/7) και του Σαββάτου (9/7) και νωρίτερα τον Ιουνίου κατά την διάρκεια του καιρικού φαινομένου GENESIS  στις 9 και 10 Ιουνίου καθώς και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, που έπληξαν την ΠΕ Πέλλας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στις ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερικόκων, που αυτή την εποχή συγκομίζονται, με αποτέλεσμα μέρος της παραγωγής να μην είναι εμπορεύσιμη.

Η βροχή είχε διάρκεια αρκετές ώρες και ήταν αρκετή για να επιφέρει την ζημιά. Εν μέσω συγκομιδής της φετινής παραγωγής των ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων και λοιπών φρούτων, οι καρποί παρουσιάζουν έντονα σκισίματα καρπών καθώς και άλλα προβλήματα, προερχόμενα από τη βροχόπτωση, γεγονός που κάνει την παραγωγή μη εμπορεύσιμη. Παράλληλα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της καρπόπτωσης.

Επειδή είναι η 5η συνεχή χρονιά που οι παραγωγοί κυρίως ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και άλλων φρούτων όπως βερικόκων κλπ στην ΠΕ Πέλλας, χάνουν την παραγωγή τους από αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις εν μέσω της συγκομιδής).

Επειδή είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που το εισόδημα των παραγωγών φρούτων (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κλπ), στην ΠΕ Πέλλας συνεχώς μειώνεται.

Επειδή η φετινή εμπορική διαχείριση της παραγωγής έχει αρχίσει με προβλήματα όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, το υψηλό κόστος παραγωγής και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1)      Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών σε  καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερικόκων και λοιπών φρούτων που ζημιώθηκαν εν μέσω συγκομιδής εξαιτίας των βροχοπτώσεων στις 8 και 9 Ιουλίου και στις 9-10 Ιουνίου;

2)      Προτίθεστε να εξετάσετε τρόπους με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών φρούτων στην ΠΕ Πέλλας οι οποίοι για 5η συνεχόμενη χρονιά βιώνουν συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών που έχουν ως αποτέλεσμα μείωση της αναμενόμενης παραγωγής;

3)       Προτίθεσθε να ενισχύσετε το Τοπικό  Κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια  με πρόσθετο προσωπικό ώστε να μπορέσει η υπηρεσία αυτή να ανταποκριθεί έγκαιρα στο μεγάλο όγκο ζημιών που παρουσιάζεται στην περιοχή της ΠΕ Πέλλας;

 

 

                                                                                    Η Ερωτώσα Βουλευτής

                                                                                    Θεοδώρα Τζάκρη»

 -------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.