Τελευταία Νέα:

Έτσι θα γίνεται η online μεταβίβαση αυτοκινήτου!Με λίγα κλικ οι αγοραστές ΙΧ και δίκυκλων θα μπορούν να αποκτήσουν το νέο τους όχημα χωρίς ταλαιπωρία και… «γρηγορόσημο».
 

Τέλος στην ταλαιπωρία των πωλητών αλλά και των αγοραστών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και δίκυκλων θέτει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.
 
Ο αγοραστής και ο πωλητής με λίγα κλικ θα αιτούνται την μεταβίβαση κάποιου οχήματος και μετά από λίγες ημέρες ο αγοραστής θα έχει στην κατοχή του τη νέα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που θα αναγράφει ο όνομά του.

Η Περιφέρεια Αττικής είχε προτείνει την online μεταβίβαση πριν από 2 χρόνια ώστε να γίνουν πιο εύκολες και γρήγορες οι διαδικασίες, οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Μεταφορών να γλιτώσουν από χαμένες εργατοώρες και βέβαια να μπει ένα οριστικό τέλος στο… «γρηγορόσημο» που καταβάλουν οι πολίτες στις «παράγκες» έξω από τις Διευθύνσεις Μεταφορών ώστε να διεκπεραιώσουν πιο γρήγορα τις μεταβιβάσεις οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr η διαδικασία θα είναι πολύ απλή και θα θυμίζει αρκετά εκείνη του «ενοικιοστασίου». Ειδικότερα ο αγοραστής θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στο gov.gr και θα αφορά στις μεταβιβάσεις οχημάτων και στη συνέχεια με χρήση των προσωπικών κωδικών του Taxisnet θα αιτείται της μεταβίβασης του οχήματός του. Κατόπιν ο αγοραστής θα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα του πωλητή για μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά του ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Με την αίτηση και συγκατάθεση του πωλητή και αγοραστή ταυτόχρονα θα εκδίδεται και αυτομάτως μια βεβαίωση υποβολής αιτήματος μεταβίβασης του οχήματος με την οποία θα μπορεί να κυκλοφορεί ο αγοραστής με το όχημα μέχρι να εκδοθεί η νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του.

Η ισχύς της βεβαίωσης αίτησης μεταβίβασης ορίζεται στις 30 ημέρες, που ούτως ή άλλως ορίζει ο ΚΟΚ, οπότε σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχει εκδοθεί και η νέα άδεια κυκλοφορίας και θα πρέπει να έχει μαζί του ο αγοραστής. Οπότε οι αγοραστές θα πρέπει να επισκεφθούν τις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών ώστε να παραλάβουν τη νέα Άδεια Κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι αργότερα θα υπάρξει η δυνατότητα αποστολής της νέας άδεια κυκλοφορίας με εταιρεία ταχυμεταφοράς με το κόστος βέβαια να επιβαρύνει τον αγοραστή του οχήματος (με αντικαταβολή).

Σε αυτό το διάστημα και με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μεταβίβασης από τον πωλητή και την αποδοχή από τον αγοραστή του οχήματος ξεκινά η διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος και εξουσιοδοτείται ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφερειακής ενότητας ή της περιφέρειας, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και στα δεδομένα που αφορούν στον τεχνικό έλεγχο του υπό μεταβίβαση οχήματος.

Η άδεια κυκλοφορίας του υπό μεταβίβαση οχήματος παραδίδεται από τον αγοραστή ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφερειακής ενότητας ή της περιφέρειας, ο οποίος την κρατεί και αμέσως, μέσω του μητρώου αδειών κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας του, η οποία και παραδίδεται στον νέο αγοραστή ή σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Και αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρώνεται με την αποστολή της άδειας κυκλοφορίας με εταιρεία ταχυμεταφορών από τον αγοραστή προς στην Διεύθυνση Μεταφορών που ανήκει.

Ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή είναι η ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του επιβατηγού οχήματος, εφόσον έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και ο κάτοχός του έχει σε ισχύ Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.).

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης για μεταβίβαση της κυριότητας χορηγείται στον αγοραστή, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του επιβατηγού οχήματος, με την οποία δύναται ο αγοραστής να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα 30 ημερών.

Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Παράλληλα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα γίνει με τα ηλεκτρονικά παράβολα καθώς έχουν διαπιστωθεί πολλές παρατυπίες από επιτήδειους με αποτέλεσμα οι κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών να χάνουν χρήματα από το Τέλος Μεταβίβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το Υπουργείο προσανατολίζεται το e-Παράβολο να δεσμεύεται απευθείας από τις οικονομικές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Μεταφορών και να μην μπορεί κάποιος να κάνει ακύρωση της αγοράς του ηλεκτρονικού παραβόλου.

Βέβαια η διαδικασία της μεταβίβασης των αυτοκινήτων και δίκυκλων θα μπορεί να ολοκληρωθεί και με την φυσική παρουσία του πωλητή και αγοραστή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών ή εκπροσώπων τους όπως δηλαδή πραγματοποιείται και σήμερα…

newsauto.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.