Τελευταία Νέα:

Πέντε τρόποι να ενισχύσουμε εύκολα τον μεταβολισμό μας


Τι είναι όμως ο πολυσυζητημένος μεταβολισμός;
Αργός ή όχι, σε εύρυθμη λειτουργία ή σε… τεμπέλικους ρυθμούς ο μεταβολισμός ενοχοποιείται πολλές φορές για τα επιπλέον κιλά και τη δυσκολία μας να απαλλαγούμε από αυτά. Μιλάμε για τον μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καίμε κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clini«είναι αλήθεια ότι ο μεταβολισμός συνδέεται με το βάρος, αλλά αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ο αργός μεταβολισμός σπάνια είναι η αιτία της υπερβολικής αύξησης βάρους»
.

Τι είναι όμως ο πολυσυζητημένος μεταβολισμός; Όπως εξηγεί ο Brain Fertig, ενδοκρινολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Διαβήτη «μεταβολισμός είναι το σύνολο όλων των χημικών αντιδράσεων στο σώμα και στην ενεργειακή ισορροπία».

Παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό ενός ατόμου είναι το φύλο, το ύψος, η ηλικία, αλλά και οι ορμόνες, καθώς και η λήψη κάποιων φαρμάκων. Για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός απαιτείται ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, ενώ η βασική διαφορά στον γρήγορο και στον αργό μεταβολισμό είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας.


Παρακάτω ακολουθούν 5 τρόποι που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και γίνονται εύκολα μέρος της καθημερινού μας προγράμματος.

Χτίζοντας δυνατούς μύες

Με δυνατότερους μύες και περισσότερο μυϊκό ιστό καίμε περισσότερες θερμίδες. Κάθε δύο κιλά επιπλέον μυϊκής μάζας στο σώμα βοηθούν να κάψουμε 90 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα.

30 λεπτά αερόβιας άσκησηςΗ αερόβια άσκηση είναι σημαντική για την ενίσχυση του μεταβολισμού. Τριάντα λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας, 5 φορές την εβδομάδα μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στον μεταβολισμό μας.

Διατροφή με φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, στη διατροφή ενισχύουν την λειτουργία του μεταβολισμού, Έτσι τα φασόλια, οι φακές, το αβοκάντο, οι σπόροι chia και φρούτα όπως τα rasberrieam είναι μερικές καλές πηγές φυτικών ινών.

Λιγότερη ζάχαρη

Αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα και διάφορες επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερα από επιπλέον θερμίδες, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε

Και φυσικά νερό

Ανάμεσα σε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού είναι και η αύξηση του μεταβολισμού με τη μείωση παράλληλα της όρεξης για φαγητό. Οι συμβουλές των ειδικών αναφέρονται σε 2,5 έως 3 λίτρα νερού την ημέρα.


Εναλλακτική Δράση-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.