Τελευταία Νέα:

Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να καταπιείς ένα χάπι, σύμφωνα με την επιστήμη


Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο John Hopkins των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθε για να βοηθήσει όλους όσους δυσκολεύονται στην κατάποση χαπιού.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κληθεί μία ή και περισσότερες φορές στη ζωή μας να πάρουμε κάποιο χάπι για την υγεία μας. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα δε, πιθανότατα να το κάνουν συχνότερα. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που δυσκολεύονται αρκετά στην κατάποση ενός χαπιού ή το βλέπουν ως «εφιάλτη».

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις αποκάλυψε ότι ο τρόπος λήψης ενός φαρμάκου επηρεάζει σημαντικά την ταχύτητα με την οποία το απορροφά ο οργανισμός. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, έχει βρει μάλιστα διαφορά μεγαλύτερη από μία ώρα στον χρόνο απορρόφησης ανάλογα με τη στάση του σώματος που υιοθετείται κατά την κατάποση του χαπιού.

Η ανάλυση βασίστηκε στο πρώτο μοντέλο που προσομοιώνει τη μηχανική της διάλυσης του φαρμάκου στο ανθρώπινο στομάχι και έχει λάβει υπόψη έννοιες όπως η δυναμική των υγρών. Εν ολίγοις, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν αρχίζουν να δρουν έως ότου το στομάχι αδειάσει το περιεχόμενό του στο έντερο. Κατά συνέπεια, όσο πιο κοντά είναι το χάπι σε αυτό το τμήμα του πεπτικού συστήματος όταν το λαμβάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργήσει.

Για να φτάσει το χάπι στο συγκεκριμένο σημείο, η θέση του σώματός μας κατά την κατάποσή του είναι καθοριστική. Ο λόγος είναι ότι τόσο η δράση της βαρύτητας όσο και η φυσική ασυμμετρία του στομάχου μπαίνουν στο παιχνίδι.

Η μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη θέση για να επιτευχθεί ταχεία απορρόφηση του φαρμάκου είναι να το καταναλώνετε ξαπλωμένοι στη δεξιά πλευρά του σώματος, το οποίο επιτυγχάνει 2,3 φορές την απορρόφηση του, από το να το κάνετε ενώ είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα, σε όρθια θέση ή ξαπλωμένοι ανάσκελα.

Αντίθετα, ο χειρότερος τρόπος για να πάρετε ένα χάπι είναι να το κάνετε ενώ είστε ξαπλωμένοι στην αριστερή σας πλευρά. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά μπορεί να πάρει 10 λεπτά για να απορροφήσει το φάρμακο, ένα όρθιο ή ξαπλωμένο μπρούμυτα 23 λεπτά και ένα ξαπλωμένο στην αριστερή πλευρά, έως και 100 λεπτά.













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.