Τελευταία Νέα:

Κορωνοϊός: Η γρήγορη κίνηση που εμποδίζει τη μετάδοση – Δεν είναι η μάσκα, ούτε τα καθαρά χέρια



Σε ένα συμπέρασμα – έκπληξη κατέληξε μια ερευνητική ομάδα, που έφερε στο φως ένα προϊόν καθημερινής χρήσης ως σημαντικό παράγοντα πρόληψης έναντι του κορωνοϊού

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, υποστηρίζει ότι αυτό το προϊόν, που χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να δράσει, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης και εξέλιξης της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, η μελέτη ανέδειξε την αντιική δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου ενάντια στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού επιθηλίου. Τα επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι κατόπιν μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η στοματική κοιλότητα, όπου πολλαπλασιάζεται και, στη συνέχεια, απελευθερώνεται μέσω του σάλιου. Τα επιστημονικά ευρήματα έχουν ήδη αναδείξει μια συσχέτιση μεταξύ του SARS-CoV-2 στο σάλιο και της επιδείνωσης της COVID-19.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της στοματικής υγιεινής στη λοίμωξη και τη μετάδοση του SARS-CoV-2, οι μελετητές θέλησαν να διαπιστώσουν τη δυνητική αντιική ιδιότητα των προϊόντων στοματικής υγιεινής, αλλά και τρόπο δράσης του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι μια αντιμικροβιακή ένωση που απαντάται συνήθως στα στοματικά διαλύματα, με στόχο την πρόληψη βακτηριακών, μυκητιακών ή ιογενών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας. Είναι ήδη γνωστό ότι η ένωση αυτή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, διασπώντας τη λιπιδική μεμβράνη μέσω φυσικοχημικών αλληλεπιδράσεων. Τριάντα δευτερόλεπτα πλύσης με στοματικό διάλυμα είναι αρκετά για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, διατηρώντας υγιή τη στοματική κοιλότητα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι αποτελεσματικό έναντι του σοβαρού SARS-CoV-2 σε χαμηλές συγκεντρώσεις (10–50 μg/ml). Η εν λόγω μελέτη εξέτασε την αντιική επίδραση του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου σε μια σειρά στελεχών SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων του κύριου στελέχους και των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Γάμα.

Οι μελετητές ανέλυσαν την πλάκα της στοματικής κοιλότητας, με στόχο να εξεταστεί η μολυσματικότητα του ιού παρουσία και απουσία της ένωσης. Οι συγκεντρώσεις που δοκιμάστηκαν ήταν χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται στο στοματικό διάλυμα που διατίθεται στο εμπόριο (50 μg/ml). Οι ειδικοί προχώρησαν σε μόλυνση των επιθηλιακών κυττάρων με το κύριο στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε εκτεθεί σε χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, με στόχο να εξακριβωθεί η επίδραση του στην είσοδο του ιού.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο σε χαμηλές συγκεντρώσεις (5 – 40 μg/ml) καταστέλλει σημαντικά τη μολυσματικότητα όλων των ελεγμένων στελεχών SARS-CoV-2 με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Τα συμπεράσματα υποδεικνύουν, μάλιστα, ότι μειώνει την ποσότητα του μολυσματικού ιού πριν από την είσοδο του κυττάρου ξενιστή.

Ένας παράγοντας που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών είναι ότι το ανθρώπινο σάλιο είναι παχύρρευστο και περιέχει πλήθος πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντιική αποτελεσματικότητα του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου. Συνέλεξαν, λοιπόν, δείγματα σάλιου από υγιείς δότες, τα οποία ανέμειξαν με τον ιό και το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, για να προσδιοριστεί η αντιική αποτελεσματικότητα της ένωσης στο σάλιο.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο καταστέλλει σημαντικά τη μολυσματικότητα του ιού ακόμη και στο σάλιο με τρόπο δοσοεξαρτώμενο.

Σε δεύτερο στάδιο, ο SARS-CoV-2 που αναμείχθηκε με το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο υποβλήθηκε σε ανάλυση πυκνότητας σακχαρόζης και αξιολόγηση μετάδοσης, ώστε να προσδιοριστεί η επίδραση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου στη μορφολογία του ιού. Διαπιστώθηκε, τελικά, ότι δεν επηρεάζει τη συνολική δομή του ιού, αφού αυτή παρέμεινε αμετάβλητη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι τα άλλα συστατικά του στοματικού διαλύματος δεν παρεμβαίνουν στη δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου κατά του SARS-CoV-2.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι πιθανότατα το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο καταπολεμά τον SARS-CoV-2 μετουσιώνοντας τις ιικές πρωτεΐνες και όχι διαταράσσοντας τη λιπιδική μεμβράνη.

Στόχος της μελέτης ήταν να υπογραμμίσει την ισχύ του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, στην αναστολή του SARS-CoV-2 και των μεταλλάξεών του σε ταχύτατο χρόνο. Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους, με σκοπό την εξαγωγή περισσότερων και ασφαλέστερων συμπερασμάτων.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.