Τελευταία Νέα:

«Σφαγή» Μητσοτάκη και Τσίπρα: Η αυτοκριτική και οι αιχμές για Ανδρουλάκη – Οι εκλογές και το «καθεστώς»



Κάνοντας αυτοκριτικές αναφορές για την υπόθεση Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη νομιμότητα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του και από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του επέμεινε στην ως τώρα κυβερνητική γραμμή διαμηνύοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Υποδέχτηκα με αυτοκριτική

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε επίσης στη σκληρή γραμμή καλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές και χρέωσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη σε εντολή του ίδου του κ. Μητσοτάκη.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης η συζήτηση και να αναζητηθούν συγκλίσεις για τις θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ, το έργο της οποίας και υπερασπίστηκε.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας λέγοντας ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεχόταν πυρά ότι παρακολουθούσε βουλευτές της και την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σάντσεζ.

Παράκεντρα μας άκουγαν με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε τα εξής: Κι εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν εν δυνάμει πρωθυπουργός. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω και εγώ ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.

«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όταν την πληρθοφοθρήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος και απάντησα με αλλαγές σε προσώπα και προτάσεις για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα κινήσεις του για την αποδοχή του αιτήματος Τσίπρα αλλά και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής καθώς και τις προτάσεις με τις δέσμες μέτρων για τις αλλαγές στην ΕΥΠ υπογράμμισε ότι χρειάζεται «προσοχή» καθώς «καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ».

Ο πρωθυπουργός επιμένοντας στη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, παρά το πολιτικά λανθασμένο της ενέργειας αυτής, και απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη αν εξακολουθεί να αμφισβητεί το νόμιμο της επισύνδεσης του τηλεφώνου του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Ο κ. Ανδρουλάκης να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη» είπε ο πρωθυπουργός. 

Ψηφίζοντας Ανδρουλάκη βγαίνει Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν περιορίστηκε σε αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση των υποκλοπών αλλά προέκτεινε την πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης παρακολούθησής του εξαπολύοντας επίθεση.

«Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός, κι όχι ο ίδιος», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος αποκάλυψε ότι δύο φορές κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον δει, να γνωριστούν.

«Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».

Παράλληλα, άφησε υπόνοιες για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση του έχει άλλες σκέψεις.

«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».

Συμφωνεί ο Τσίπρας με Βενιζέλο;

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο όνομα της διαφάνειας δεν μπορούν να γίνουν φέιγ βολάν τα απόρρητα μιας μυστικής υπηρεσίας, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη συμπεριφορά του προϊονίζει τους θεσμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν μπορεί να εξαιρείται κάποιος πολιτικός στο θέμα των παρακολουθήσεων μόνο και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους και μάλιστα ο πρωθυπουργός λέγοντας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν συμφωνείτε κ. Τσίπρα με τον κ. Βενιζέλο που θεωρεί εκ των προτέρων παράνομη την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, θυμίζω το πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή.

«Φαντάζομαι ότι θα βρούμε διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσουμε την μυστικότητα των συνεδριάσεων αυτών. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επι της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέντε πρώην υπουργοί σας έχουν καταγγείλει παρακολουθήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας ουσιαστικά να προλάβει τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που θα πάρει αμέσως μετά το λόγο πέρασε στην αντεπίθεση σε ότι αφορά τις υποκλοπές και κατονομάζοντας τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Πανούση, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνης και Γιάνη Βαρουφάκη, άφησε αιχμές για τις σχετικές καταγγελίες τους ότι γίνονταν υποκλοπές και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Τολμάτε να σηκώνετε το δάκτυλο ενώ έχετε δύο υπουργούς σας σε ειδικά δικαστήρια, κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πάει πολύ εσείς να με αποκαλείται αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «κύριε Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε όσα έχετε γράψει και στο βιβλίο σας».

«Εγώ δεν κάνω πίσω» – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός χώρας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει τοξικό κλίμα με αφορμή τις υποκλοπές σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο.

Σταράτα λόγια

Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας μετά από 12 χρόνια» και «αφήνει πίσω τα μνημόνια και τις πλατείες του διχασμού και του λαϊκισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας» πρόσθεσε:

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα
Δεν θα επιτρέψω σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδας να εκτρέψουν την χώρα από την προεία της και σημείωσε ότι «γνωρίζω δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας» που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πει «σταράτα λόγια» και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναβιώσουν τα άλλα λιμάνια που κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές.

Ο λαός αποφασίζει και δεν εκχωρεί την απόφαση σε κανένα

Όλοι αυτοί πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. «Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία

«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας κ. Τσίπρα. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Σκεφτείτε κ. Τσίπρα εσείς που το ζητάτε αυτό; Για να κάνετε το χατήρι αυτών που δεν θέλουν Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται». 

Είστε κατηγορούμενος

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με «βολές» κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον να αφήσει τα μισόλογα και να δώσει διευκρινίσεις για ποιον λόγο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αξιόποινη πράξη σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε σε υψηλούς τόνους στην ομιλία του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας  ότι δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο του ανιψιού σας κ. Δημητριάδη.

«Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο να εδραιωθείτε στην εξουσία, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

«Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη,

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού σημείωσε. «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό;

Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη.

Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθήσουν τον Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε απάντηση στο ερώτημα που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο και χαρακτήρισε ιθύνοντα νου της παρακρατικής λειτουργίας λέγοντας ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν την αποφάσισε ούτε ο ανιψιός του, ούτε ο πρόεδρος της ΕΥΠ αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε ότι το έκανε αυτό, «γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα».

«Ο μέσος πολίτης ξέρετε τι σκέφτεται», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας; « Αν παρακολουθείται ένας αρχηγός κόμματος και ένας δημοσιογράφος, ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

«Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις.

Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε σημειώνοντας ότι αυτές τις ημέρες ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Ξεχωριστή αναφορά με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Μιλώντας στη Βουλή για τις υποκλοπές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Έχω την ευθύνη στο όνομα της ομαλότητας να δώσω εγώ απαντήσεις και να πω την αλήθεια όπως εγώ την κατανοώ και πιστεύω την κατανοεί και η πλειοψηφία. Εδώ και 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς εκφυλισμού, νεποτισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις. Με το που αναλάβατε πήρατε υπό το στενό σας έλεγχο και την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης που βάλατε τους ανθρώπους σας. Δε διστάσατε επίσης να μοιράσετε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε το σύνολο της ενημέρωσης. Γι αυτό προχωρήσατε στη λίστα Πέτσα και σε άλλες λίστες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δεν ήταν μαζί σας. Γι αυτό υποχώρησε η Ελλάδα στην 108η θέση στον πλουραλισμό της ενημέρωσης» είπε.

«Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Εφορμήσατε τις ακρίδες για το δημόσιο χρήμα. Αντλήσατε 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ξαναγίνει αυτό. Βολέψατε σε οργανισμούς δικούς σας ανθρώπους» συμπλήρωσε.

«Αυτή πρωτοφανής και μιντιακή στήριξη που καταφέρατε σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως δε θα έχετε πολιτικό κόστος και θα είστε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές. Κι αυτή η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία, και σας οδήγησε στο να παρακολουθείτε και τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Τσίπρας παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη

Σκληρή ήταν η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

«Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη αυτές τις ημέρες. Ένα καθεστώς που κόστισε πολύ σε δικαιώματα και ελευθερίες. Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συμβάλει  στη δημοκρατική έξοδο από αυτό το καθεστώς» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο: Εβγαζαν σέλφι κι έκαναν στόρι μέσα στη Βουλή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν είναι κανονικότητα αυτό που συμβαίνει, μας προσβάλει. «Αυτό που ζούμε είναι  εκτροπή που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι.

Δεν έχετε πολλές επιλογές, έχετε δύο» είπε ο κ. Τσίπρας για να καταλήξει.

«Τη δημοκρατική επιλογή που συνεπάγεται παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη , προκλήσεις , τοξικότητα, λάσπη στον ανεμιστήρα και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο και να παραιτηθείτε».















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.