Τελευταία Νέα:

ΑΑΔΕ: Έξαρση φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος» αποκαλύπτουν οι φορολογικοί έλεγχοι


Έξαρση των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εκατοντάδες φορολογούμενους κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ και η Αρχή από την πλευρά της, ζήτησε από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους, περισσότερων από 240 προσώπων, τα οποία ήδη είναι ύποπτα για ξέπλυμα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το πρώτο πεντάμηνο και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 241 άτομα.


Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλέκονται σε 41 υποθέσεις, τις οποίες απέστειλε η Αρχή στην ΑΑΔΕ η Αρχή.

Επίσης, η ΑΑΔΕ στο πεντάμηνο εξέδωσε εντολή ελέγχου για 120 υποθέσεις, από αυτές που έστειλε η Αρχή και η επεξεργασία των υπολοίπων συνεχίζεται. Το ίδιο διάστημα, οριστικοποιήθηκαν 64 υποθέσεις και επέβαλε φόρους και πρόστιμα ύψους 47,82 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 186 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημειώνεται, ότι στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και 191 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.