Τελευταία Νέα:

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)



Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η τιμή της χρυσής λίρας που καταγράφει υψηλό 14ετίας, αποφέροντας – σε περίπτωση ρευστοποίησης – σημαντικά κέρδη στους κατόχους της.

Το πολύτιμο μέταλλο ανέκαθεν θεωρείτο «καταφύγιο» για τους επενδυτές ενάντια στους γεωπολιτικούς κινδύνους, γεγονός που ανεβάζει τη ζήτηση και άρα, την τιμή του. Με τον μεν, πληθωρισμό, λοιπόν, να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του ως απόρροια και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το δε, αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί έναντι του ευρώ, η τιμή του χρυσού έκλεισε την περασμένη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.740,6 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη 0,7% ή 12 δολαρίων/ουγγιά.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μία χρυσή λίρα πωλείται σήμερα έναντι 386,06 ευρώ όταν το 2009 «έπιανε» μόλις 158,08 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κάποιος αποφάσιζε να ρευστοποιήσει, για παράδειγμα, 50 λίρες θα είχε λαμβάνειν πάνω από 19.000 ευρώ, ενώ πριν από μία 14ετία το αντίστοιχο ποσό θα περιοριζόταν σε 7.904 ευρώ. Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή καταγράφηκε το 2020 (373,87 ευρώ), γεγονός που συνδέεται με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις αναταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.

Εξίσου κερδισμένη, ωστόσο, βγαίνει και η κεντρική τράπεζα, αφού η τιμή που πουλά σε ιδιώτες έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 150% σε σχέση με το 2009 (465,29 ευρώ/τεμάχιο σήμερα έναντι 186,95/τεμάχιο τότε), κάτι που δικαιολογεί και το διαχρονικό υποτονικό ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών (σ.σ. το α’ εξάμηνο του 2022, οπότε και είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, η ΤτΕ πούλησε 5.988 τεμάχια, με τους Έλληνες να προχωρούν στη ρευστοποίηση 32.086 λιρών).

Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ κρατάει προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα τρία ευρώ. Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς). Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.