Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες μειώνουν τον φόρο έως και 2.200 ευρώΕτήσια έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με κάρτα υπηρεσίες από 20 κατηγορίες επαγγελματιών και παίρνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Παράλληλα επισημαίνεται πως την έκπτωση του φόρου εισοδήματος θα δουν οι πολίτες στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν από το 2023 έως το 2026.

 Επίσης σημειώνεται ότι για να κερδίσει κάποιος μείωση του ανώτατου ορίου του φορολογητέου εισοδήματος στα 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων, ενώ για να κερδίσει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% , δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Τα «κλειδιά»

Έξι κλειδιά θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τα φορο-μπόνους με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

Α. Μόνο τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα μόνο όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, οποιαδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα ή από εκμίσθωση ακινήτου μπορούν να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές .


Β. Οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση φόρου εάν πραγματοποιήσουν πληρωμές μεταξύ άλλων για τις παρακάτω δαπάνες:
κτηνιατρικές υπηρεσίες,
εργασίες υδραυλικού,
ψυκτικού,
συντηρητή θέρμανσης,
ηλεκτρολόγου,
ξυλουργού,
μόνωσης, τοιχοποιίας,
σοβατίσματος,
τοποθέτησης πλακιδίων,
στέγης και παραθύρων λαμαρίνας,
σκυροδέματος,
υπηρεσίες ταξί,
κομμωτήρια,
κουρεία και καταστήματα ομορφιάς,
υπηρεσίες κηδειών,
μασάζ,
φυσικής ευεξίας,
καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες,
ανάπτυξη φωτογραφιών,
σχολές χορού,
γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή,
διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου,
προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες),
νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Γ. Με ηλεκτρονικά μέσα [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal]. θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι δαπάνες


Δ. Για κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως.


Οι δαπάνες
Η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ για δαπάνες 5.000 ευρώ.
Η έκπτωση θα είναι 3.000 ευρώ για δαπάνες 10.000 ευρώ.
Η έκπτωση θα είναι στα 4.500 ευρώ για 15.000 ευρώ.
Σημείωση: Ωστόσο έκπτωση 5.000 ευρώ θα έχει κάποιος εάν πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ. Δηλαδή δεν θα αφαιρεθεί το ποσό αυτό γιατί είναι το ανώτατο όριο. Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.


Ε. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Αναλυτικά:
Για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα είναι έως 450 ευρώ
Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι έως 1.100 ευρώ
Για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι έως 1.400 ευρώ
Για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι έως 1.800 ευρώ
Για ετήσιο εισόδημά πάνω από 40.000 ευρώ η έκπτωση μπορεί να φτάσει έως 2.200 ευρώ
Ζ. Οι φορολογούμενοι που έχουν προχωρήσει εντός του ίδιου έτους σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας και για τις οποίες έχουν λάβει σχετική έκπτωση φόρου δεν δικαιούνται να λάβουν έκπτωση φόρου ακόμα και εάν πληρούν τις προϋποθέσεις


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.