Τελευταία Νέα:

Οδήγηση: Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να νικήσετε την υπνηλία στο τιμόνιΌλοι οι οδηγοί έχουν αρχίσει ή τελειώσει κάποια στιγμή μία διαδρομή νιώθοντας κουρασμένοι. Η υπνηλία στο τιμόνι όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η πρόληψή της μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Μερικοί οδηγοί μιλούν στο τηλέφωνο για να «ξεχάσουν» την υπνηλία τους. Άλλοι βάζουν στη διαπασών τη μουσική ή ανοίγουν το παράθυρο για να τους κτυπά ο αέρας. Κάποιοι τρώνε γλυκά και πρόχειρα φαγητά. Υπάρχουν κι εκείνοι που κτυπούν ή τσιμπάνε το πρόσωπό τους.

Δυστυχώς, όταν έχει ένας άνθρωπος υπνηλία, καμία από αυτές τις τεχνικές δεν μπορεί να τον ξυπνήσει, ιδίως όταν αυτή έχει πια εγκατασταθεί. Γιατί; Διότι «οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν επαρκώς την σοβαρή υπνηλία όταν βρίσκονται σε κατάσταση έλλειψης ύπνου», απαντά η καθηγήτρια Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, διευθύντρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε τα μέτρα σας πριν την οδήγηση, παρά όταν νιώθετε έντονη ανάγκη για ύπνο.


Το πρόβλημα με το φαγητό στο τιμόνι

Το πρώτο που πρέπει να πετάξετε από το όχημά σας, είναι τα γλυκά, τα σάντουϊτς και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι εχθροί της εγρήγορσης.

«Τα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες τρόφιμα, προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Εξίσου απότομη όμως είναι και η πτώση της. Μόλις συμβεί αυτό, η υπνηλία επιστρέφει ακόμα πιο ισχυρή», εξηγεί η Dr. Foldvary-Schaefer. «Επομένως, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί».


Τα χαστούκια

Τα κτυπήματα και οι τσιμπιές στο πρόσωπο επίσης δεν μπορούν να σας βοηθήσουν κατά την οδήγηση. Είναι γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν κάποιον ενοχλητικό πόνο. Ο πόνος αυτός όμως δεν αφυπνίζει το τμήμα του εγκεφάλου που πρέπει να διεγερθεί για να «διώξετε» την υπνηλία σας.


Τι αποδίδει

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορεί να σας εμποδίσουν να νιώσετε υπνηλία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν και αν έχετε ακόμα επαρκή εγρήγορση, ώστε να αντιδράσετε. Η Dr. Foldvary-Schaefer συνιστά να δοκιμάσετε τα εξής:

Πιείτε έναν δυνατό καφέ. 
Η καφεΐνη ασκεί διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Φροντίστε μόνο να περιέχει ελάχιστη ή και καθόλου ζάχαρη, για να μην καταρρεύσετε μόλις περάσει η επίδρασή της.

Σταματήστε το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο και κοιμηθείτε για 20 λεπτά. 
Η «σιέστα» αυτή μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την υπνηλία, αυξάνοντας την εγρήγορσή σας.

Ξυπνήστε τον οργανισμό σας πριν καθίσετε πίσω από το τιμόνι. 
Με ποιον τρόπο; Με μια 20λεπτή άσκηση. Η γυμναστική διεγείρει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμά αποτελεσματικά την υπνηλία στο τιμόνι.

Ωστόσο αυτές είναι λύσεις ανάγκης. Για να είστε ασφαλείς, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά το βράδυ, ώστε να ξεκουράζετε επαρκώς τον οργανισμό σας, καταλήγει η ειδικός.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.