Τελευταία Νέα:

Κίνδυνος πνιγμού από τα χάρτινα καλαμάκια – Προειδοποιήσεις από Ολλανδία - Φινλανδία


Τα χάρτινα καλαμάκια εκτός από τις αντιδράσεις των καταναλωτών οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με τη χρήση τους, καθώς έχουν αλλάξει την χρηστική εμπειρία, αποτελούν δυνητικά και κίνδυνο πνιγμού. 

Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δύο Ευρωπαϊκών χωρών, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας οι οποίες έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, για μικρά παιδιά που κινδύνευσαν. 

Παράλληλα από την εφαρμογή της απαγόρευσης των πλαστικών, πολλές οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους καθώς τα χάρτινα καλαμάκια είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Όπως λένε για πολλά άτομα με αναπηρίες, δεν είναι ζήτημα πόσο νοιάζονται για τα δελφίνια ή τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου καθώς τα πλαστικά καλαμάκια είναι απαραίτητα εργαλεία για την ενυδάτωση και τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους “πολέμιους” τα χάρτινα καλαμάκια αποσυντίθενται μετά από μούλιασμα σε υγρά για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για πνιγμό. 

Επίσης και τα άλλα εναλλακτικά των πλαστικών, τα μεταλλικά και γυάλινα καλαμάκια δεν προστατεύουν από τη θερμότητα, ενώ και το μέταλλο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με χημικές ευαισθησίες.


Για τον κίνδυνο πνιγμού έχει προειδοποιήσει η Ολλανδική Αρχή προτύπων τροφίμων NVWA. Η Αρχή εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων καθώς δέχθηκε πολλές αναφορές, από καταναλωτές ενώ έθεσε το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαβάστε περισσότερα εδώ















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.