Τελευταία Νέα:

ΕΕ: Μειώνουν τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι - Πώς θα κινηθεί η παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος, πουλερικών και γάλακτοςΠώς θα κινηθεί η παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος, πουλερικών και γάλακτοςΟι κτηνοτρόφοι είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από το ρεκόρ κόστους ενέργειας και εισροών.

Παρά τις υψηλές τιμές του βοείου κρέατος, του χοιρινού κρέατος και των πουλερικών οι δύσκολες συνθήκες, που αντιμεωπίζει αυτή την περίοδο ο κτηνοτροφικός κλάδος, έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη παραγωγή σε αυτούς τους τρεις τομείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν με τις φθινοπωρινές βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, το 2022, η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 0,6%, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ κατά 5% και η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ κατά 0,9%.

Οι υψηλές τιμές επιβαρύνουν επίσης τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων στην ΕΕ, με αναμενόμενες μειώσεις κατά 1%, 17% και 2,2% το 2022 για το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, αντίστοιχα.

Μειωμένη η παραγωγή γάλακτος

Ο ζεστός και ξηρός καιρός του φετινού καλοκαιριού όχι μόνο προκάλεσε θερμικό στρες στις αγελάδες, αλλά οδήγησε επίσης σε χαμηλότερη διαθεσιμότητα και ποιότητα χόρτου για ζωοτροφή.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι αγρότες προσάρμοσαν τη διαθεσιμότητα των ζωοτροφών είτε χρησιμοποιώντας αυτές που είχαν αποθηκεύσει για τους χειμερινούς μήνες είτε μειώνοντας το μέγεθος του κοπαδιού τους.

Ως αποτέλεσμα, η ετήσια συλλογή γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5%.

Με την είσοδο της νέας χρονιά, το 2023 θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρόκληση για τους γαλακτοπαραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος εισροών και μικρότερη διαθεσιμότητα ζωοτροφών, ενώ αναμένεται και η ζήτηση από τους καταναλωτές να μειωθεί λόγω των ανατιμήσεων της τιμής των τροφίμων.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.