Τελευταία Νέα:

Γ. Καρασμάνης : 4 εκατομμύρια για τα δάση του νομού μας





Για το Μέτρο Μ-8 για την πρόληψη πυρκαγιών και την προστασία των δασών προϋπολογισμού 128 εκ ευρώ που εκπονήθηκε επί υπουργίας Καρασμάνη, ο πρώην Υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτή Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Μάνο Κόνσολα, Βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην Υπουργό. Ένα Μέτρο που έμεινε ανενεργό επί τεσσεράμισι χρόνια από την προηγούμενη Κυβέρνηση και προκηρύχθηκε από την νέα ηγεσία του Υπουργείου στο τέλος 2019.

Για την εξέλιξη στο θέμα αυτό, επισκέφθηκαν στις 10 Νοεμβρίου τον ΓΓ Δασών του ΥΠΕΝ Καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, ο οποίος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η υλοποίηση των έργων ΠΑΑ προχωράει κανονικά. Τους ενημέρωσε μάλιστα ότι για την διευκόλυνση δημοπράτησης των έργων από δικαιούχους φορείς εξασφαλίστηκε επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και προσελήφθη σύμβουλος μέσα από διαδικασίες της ΜΟΔ Α.Ε. Στελέχη του συμβούλου έχουν εγκατασταθεί στην Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και στις 7 Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του ΥΠΕΝ, προκειμένου να υποβοηθήσουν τα Δασαρχεία για την υλοποίηση των έργων συνολικά.

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω, αποτελούσε πρόταση του Γιώργου Καρασμάνη από την πρώτη στιγμή, λόγω υποστελέχωσης των Δασαρχείων: Δηλαδή να δημιουργηθεί αυτή η υπηρεσία στη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση των έργων, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα πιεστικά, να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες, για να ξεκινήσει άμεσα η αξιοποίηση αυτών των σημαντικών κοινοτικών πόρων για την προστασία του δασικού μας πλούτου, αλλά και την οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Γενική Γραμματεία Δασών, υλοποιεί με συνέπεια τον κυβερνητικό σχεδιασμό, και ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της παρούσας Κυβέρνησης. Με στόχο να τηρηθούν οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων μέχρι 31/12/2025 και η τελική αίτηση πληρωμής να έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους το αργότερο μέχρι 31 Αυγούστου 2025

 

Ø    Σε ό,τι αφορά στον Νομό μας με το συγκεκριμένο Μέτρο τα έργα είναι τρία (3):

 

·         Ένα του Δασαρχείου Αριδαίας για τη διευθέτηση ορεινών λεκανών απορροής Αλμωπίας με προϋπολογισμό 2.728.000

·         Και δύο του Δασαρχείου Έδεσσας:

Ένα για τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου στο δάσος Κρώμνης προϋπολογισμού 900.000 και,

το δεύτερο με προϋπολογισμό 270.000 για δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών στην περιοχή Στενών Αψάλου – Ποταμού – Μογλενίτσας, με κατασκευή δασικού δρόμου στην Κοινότητα Φλαμουριάς.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.