Τελευταία Νέα:

Άσθμα: Γιατί γλιτώσαμε τις αναπνευστικές κρίσεις στην πανδημία – Τι αλλάζει τώρα


Η χρήση μάσκας στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται ότι μας προστάτευσε από την μετάδοση του SARS-CoV-2, αλλά παράλληλα κράτησε υπό έλεγχο και τις σοβαρές αναπνευστικές κρίσεις άσθματος. 

Καθώς οι περιορισμοί χρήσης μάσκας αίρονται ωστόσο οι κρίσεις άσθματος επανέρχονται στο προσκήνιο. 

Δείτε τι διαπίστωσε νεότερη έρευνα

Μια παράδοξη εκ πρώτης όψεως σχέση ανάμεσα στις κρίσεις άσθματος και την πανδημία παρατήρησε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. 

Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Thorax, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άρση των περιορισμών της πανδημίας οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου πρόκλησης κρίσεων άσθματος.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα δεδομένα περισσότερων από 2.300 ενηλίκων με άσθμα, που συμμετείχαν στη μελέτη COVIDENCE UK του πανεπιστημίου το διάστημα Νοεμβρίου 2020 – Απριλίου 2022.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα μηνιαίο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, που ρωτούσε για τη χρήση μάσκας προσώπου, τις κοινωνικές επαφές και τα συμπτώματα άσθματος.

Οι περιορισμοί για την πανδημία επιβλήθηκαν την άνοιξη του 2020, ενώ τον Απρίλιο του 2021 άρχισαν να χαλαρώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Εκείνο ακριβώς το διάστημα ήταν που παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος για σοβαρές κρίσεις άσθματος διπλασιάστηκε. 

Σημειώνεται ότι, με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η χρήση μάσκας ελαττώθηκε σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν έντονα οι κοινωνικές συναναστροφές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτεθούν σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν COVID ή κάποια άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Παρά το γεγονός ότι η COVID δεν έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας ήταν εκείνα που προστάτευσαν τους πάσχοντες από επεισόδια και κράτησαν τις κρίσεις μακριά.

Η μελέτη μας ήταν παρατηρητική, αλλά τα ευρήματά μας ενισχύουν την πεποίθηση ότι ορισμένα μέτρα δημόσιας υγείας που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η χρήση μάσκας προσώπου, θα μπορούσαν να «φρενάρουν» την εξέλιξη διάφορων αναπνευστικών ασθενειών
δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλινικός καθηγητής αναπνευστικών λοιμώξεων και ανοσίας στο πανεπιστήμιο Queen Mary, Adrian Martineau.

Είναι επίσης καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι η COVID-19 δεν ήταν σημαντικά πιο πιθανό να προκαλέσει κρίσεις άσθματος από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού στους συμμετέχοντες στη μελέτη μας
δήλωσε η συνεργάτης συγγραφέας, στατιστικολόγος και επιδημιολόγος, Florence Tydeman, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες των ευρημάτων, από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ότι:
τον Απρίλιο του 2021, λιγότερο από το 2% δήλωσε ότι είχε υποστεί σοβαρή κρίση άσθματος τον προηγούμενο μήνα
μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, σχεδόν το 4% είχε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία σοβαρή κρίση τον περασμένο μήνα

Σημειώνεται, τέλος, ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από άσθμα, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, συριγμό και βήχα.


ygeiamou.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.